Pregled bibliografske jedinice broj: 179266
Fuzzy approach in determination of nutrient requirements
Fuzzy approach in determination of nutrient requirements // XVIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Zagreb, Hrvatska, 2003. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 179266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fuzzy approach in determination of nutrient requirements
Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Kurtanjek Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
XVIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.02.2003. - 19.02.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
fuzzy; membership functions
Sažetak
Kemijski i biokemijski sastav obroka, te odnos makro i mikro nutrijenata vrlo je važan u planiranju prehrane, osobito za djecu i mladež. Planiranjem prehrane nastoji se uravnotežiti ponudu sukladno potrebama i ekonomskim mogućnostima. Optimiranjem biokemijskog sastava mogu se zadovoljiti preporuke te ispraviti postojeće nepravilnosti i prehranu promijeniti sukladno preporukama ovisno o spolu i životnoj dobi. Primjenom neizrazite (“ fuzzy” ) logike može se optimirati ponuda jelovnika, za pojedinca ili skupinu optimirajući ponudu za obrok, dnevni ili višednevni. Na taj način moguće je poboljšati postojeće jelovnike, ali se time ne moraju nužno u potpunosti zadovoljiti preporuke. Međutim, takav način planiranja prehrane omogućuje realniju primjenu u svakodnevnom životu od planiranja prehrane koja u većoj mjeri mijenja postojeći jelovnik (“ non fuzzy” ). Vrlo čest problem kod optimiranja obroka i jelovnika je preferencija pojedinca ili skupine prema određenim namirnicama. Upravo primjenom neizrazite logike moguće je učinkovito uključiti preferencije i u planiranje prehrane. Navedena metodologija primijenjena je u optimiranju obroka učeničkih domova u kojima su smještene djevojke i mladići u dobi od 14 do 18 godina. Analizom je utvrđeno da postoji u svim domovima odstupanje ponude od RDA preporuka, što zahtijeva preinake postojećih jelovnika obzirom da su učenici u dobi kada prehrana znatno utječe na intenzivan rast i razvoj. Rješenja dobivena primjenom neizrazitog (“ fuzzy” ) modeliranja i optimiranja pokazuje da je postignuta “ Pareto-vu djelotvornost optimiranja. U neizrazitom skupu ocjene nutritivnih potreba postignuto je istovremeno optimalno zadovoljavanje nutritivnog unosa, preferencija prema jelovniku i ekonomski učinak za organiziranu prehranu.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija