Pregled bibliografske jedinice broj: 179208
Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane
Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane // XVII Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera
Osijek, Hrvatska, 2001. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 179208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane
(Modelling and optimisation in meal planning)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Skup
XVII Hrvatski Skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 10.06.2001. - 13.06.2001
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
modeliranje; optimiranje; drustvena prehrana
(modelling; optimisation; social nurishment)
Sažetak
Za nutrijente koji se svakodnevno unose u organizam možemo reći da su skup kemijskih elemenata koji pridonose održavanju i pravilnom funkcioniranju organizma. Minerali i vitamini imaju vrlo važno mjesto u prehrani, obzirom da su oni kemijski sastojci hrane kojih ima u malim količinama, a osnovna im je zadaća održavanje zdravlja tkiva i normalna funkcija svih organa. Mnoge reakcije u organizmu zahtijevaju nekoliko vitamina i/ili minerala te manjak jednog može poremetiti funkciju djelovanja drugog. Svaka skupina namirnica daje svoje specifični doprinos u vitaminima i mineralima, a to je jedan od razloga da se kao glavna pozitivna osobina prehrane ističe raznolikost. Primjenom neizrazite (“ fuzzy” ) logike u planiranju prehrane omogućuje realniju primjenu u svakodnevnom životu jer se bazira na planiranju prehrane od onoga što je ponuđeno (npr. tjedni jelovnik u učeničkom domu), ali se prema preporukama usklađuju potrebe unosa pojedinih namirnica. Na taj način moguće je poboljšati i udjel minerala i vitamina u jelovnicima, a ujedno ne mijenjati prehrambene navike osoba za koje se planira obrok. Analiziran je sastav obroka u 15 učeničkih domova u gradu Zagrebu te su pronađena optimalna rješenja jelovnika za sva tri tipa učeničkih domova (smještaj samo djevojaka, smještaj samo mladića i mješoviti domovi). Novonastali jelovnici su prema sadržaju vitamina i minerala znatno bliži preporukama. Optimiranje obroka primjenom neizrazite metode ujedno pokazuje da optimalan jelovnik ne podrazumijeva uvijek potpuno slaganje sa preporukama, već se optimalnost određuje prema postavljenim početnim uvjetima promatranog modela, ali prema rezultatima poboljšanja sadržaja vitamina i minerala može se ovaj način optimiranja ocijeniti vrlo pozitivnim.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija