Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 179159

Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju


Hamin, Sandra; Berković, Katarina; Ciković, Nada
Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju // 3. hrvatski simpozij o elektrokemiji, Zbornik radova / Gojo, Miroslav (ur.).
Zagreb: Narodne novine, 2004. str. 61-64 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 179159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju
(The Influence Of Agar On Tin Corrosion In Salt Medium)

Autori
Hamin, Sandra ; Berković, Katarina ; Ciković, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
3. hrvatski simpozij o elektrokemiji, Zbornik radova / Gojo, Miroslav - Zagreb : Narodne novine, 2004, 61-64

Skup
3. hrvatski simpozij o elektrokemiji

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 30.05.2004. - 03.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
agar; korozija kositra; pektin
(agar; tin corrosion; pectin)

Sažetak
U većini vrsta konzervirane hrane i pića pakirane u nelakirane limenke od bijelog lima dolazi do otapanja kositra, koji je stoga u određenim koncentracijama prisutan u hrani. Agresivnost sadržaja limenki može se smanjiti dodatkom prirodnih spojeva kao inhibitora procesa korozije. Agar se u prehrambenoj industriji koristi kao želirajuće sredstvo, emulgator, stabilizator i ugušćivač u proizvodnji sladoleda, želea, juha, umaka, konzerviranog mesa i ribe. Biljnog je porijekla, te se koristi i u prehrani vegetarijanaca. Pektin također ima komercijalnu primjenu kao sredstvo za želiranje i zgušnjavanje. U ovom radu je metodama potenciostatske polarizacije ispitan utjecaj agara na koroziju kositra. U tu svrhu korištene su modelne otopine 0.3% NaCl sa i bez dodatka agara u koncentracijama od (0.5, 1 i 2) g/L. Usporedbom dobivenih rezultata sa prethodno objavljenim rezultatima ispitivanja djelovanja otopina pektina istih koncentracija na kositar pokazalo se da je agar nešto manje agresivan medij u odnosu na pektin. Rezultati također ukazuju na male razlike u djelovanju otopina različitih koncentracija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058004

Profili:

Avatar Url Sandra Hamin (autor)

Avatar Url Nada Ciković (autor)

Avatar Url Katarina Berković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hamin, Sandra; Berković, Katarina; Ciković, Nada
Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju // 3. hrvatski simpozij o elektrokemiji, Zbornik radova / Gojo, Miroslav (ur.).
Zagreb: Narodne novine, 2004. str. 61-64 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Hamin, S., Berković, K. & Ciković, N. (2004) Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju. U: Gojo, M. (ur.)3. hrvatski simpozij o elektrokemiji, Zbornik radova.
@article{article, author = {Hamin, Sandra and Berkovi\'{c}, Katarina and Cikovi\'{c}, Nada}, editor = {Gojo, M.}, year = {2004}, pages = {61-64}, keywords = {agar, korozija kositra, pektin}, title = {Utjecaj agara na koroziju kositra u slanom mediju}, keyword = {agar, korozija kositra, pektin}, publisher = {Narodne novine}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hamin, Sandra and Berkovi\'{c}, Katarina and Cikovi\'{c}, Nada}, editor = {Gojo, M.}, year = {2004}, pages = {61-64}, keywords = {agar, tin corrosion, pectin}, title = {The Influence Of Agar On Tin Corrosion In Salt Medium}, keyword = {agar, tin corrosion, pectin}, publisher = {Narodne novine}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font