Pregled bibliografske jedinice broj: 178778
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti // Zbornik radova. PrimMath 2003 / Ungar, Šime (ur.).
Zagreb: Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 2004. str. 85-93 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 178778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
(Determination of inhibition time as index of antioxidant activity)
Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova. PrimMath 2003
/ Ungar, Šime - Zagreb : Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 2004, 85-93
Skup
PrimMath 2003
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.09.2003. - 26.09.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Briggs Raucher; inhibicija; antioksidacijska aktivnost
(Briggs Raucher; inhibition; antioxidant activity)
Sažetak
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za odredivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr.voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica , gdje se podaci interpoliraju i Newtonovom metodom računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je takoder izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Kruhak
(autor)
Želimir Kurtanjek
(autor)
Senka Djaković
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)