Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 178778

Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti


Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Đaković, Senka; Kruhak, Ivan; Kurtanjek, Želimir
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti // Zbornik radova. PrimMath 2003 / Ungar, Šime (ur.).
Zagreb: Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 2004. str. 85-93 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 178778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
(Determination of inhibition time as index of antioxidant activity)

Autori
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek, Želimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova. PrimMath 2003 / Ungar, Šime - Zagreb : Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 2004, 85-93

Skup
PrimMath 2003

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.09.2003. - 26.09.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Briggs Raucher; inhibicija; antioksidacijska aktivnost
(Briggs Raucher; inhibition; antioxidant activity)

Sažetak
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za odredivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr.voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica , gdje se podaci interpoliraju i Newtonovom metodom računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je takoder izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058016
0058012

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš Kljusurić, Jasenka; Đaković, Senka; Kruhak, Ivan; Kurtanjek, Želimir
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti // Zbornik radova. PrimMath 2003 / Ungar, Šime (ur.).
Zagreb: Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), 2004. str. 85-93 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Gajdoš Kljusurić, J., Đaković, S., Kruhak, I. & Kurtanjek, Ž. (2004) Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti. U: Ungar, Š. (ur.)Zbornik radova. PrimMath 2003.
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and \DJakovi\'{c}, Senka and Kruhak, Ivan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Ungar, \v{S}.}, year = {2004}, pages = {85-93}, keywords = {Briggs Raucher, inhibicija, antioksidacijska aktivnost}, title = {Odre\djivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti}, keyword = {Briggs Raucher, inhibicija, antioksidacijska aktivnost}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}ni ra\v{c}unski centar Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu (Srce)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s} Kljusuri\'{c}, Jasenka and \DJakovi\'{c}, Senka and Kruhak, Ivan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Ungar, \v{S}.}, year = {2004}, pages = {85-93}, keywords = {Briggs Raucher, inhibition, antioxidant activity}, title = {Determination of inhibition time as index of antioxidant activity}, keyword = {Briggs Raucher, inhibition, antioxidant activity}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}ni ra\v{c}unski centar Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu (Srce)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font