Pregled bibliografske jedinice broj: 178566
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti // Zbornik radova. PrimMath 2003. "Mathematica" u znanosti, tehnologiji i obrazovanju
Zagreb, 2003. str. 85-93 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 178566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
(Determination of inhibition time as index of antioxidant activity)
Autori
Kljusurić, Jasenka Gajdoš ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova. PrimMath 2003. "Mathematica" u znanosti, tehnologiji i obrazovanju
/ - Zagreb, 2003, 85-93
Skup
PrimMath 2003
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.09.2003. - 26.09.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Briggs-Rauscher reakcija; vrijeme inhibicije; antioksidacijska aktivnost
(Determination of inhibition time as index of antioxidant activity)
Sažetak
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za određivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr. voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specifičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica, gdje se podaci interpoliraju i metodom najmanjeg kvadrata računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je također izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija