Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 177955

Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije


Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivan; Vikić-Topić, Dražen; Brnčić, Mladen; Ćurić, Dubravka; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Karlović, Damir; Fegeš, Maja
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije // Kemija u industriji, 52 (2003), 10; 495-499 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 177955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije
(Temperature Influence on Chemical Changes During the Extrusion Cooking)

Autori
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivan ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Ćurić, Dubravka ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja

Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 52 (2003), 10; 495-499

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija
(extrusion; isopeptide bonds; molecular modelling; FT-IR spectroscopy)

Sažetak
Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini, izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature dolazi do unakrsnog povezivanja aminokiselinskih ostataka u proteinima, što ima za posljedicu promjene proteinske strukture te nastanak novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza pridonosi najvećim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0098059

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivan; Vikić-Topić, Dražen; Brnčić, Mladen; Ćurić, Dubravka; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Karlović, Damir; Fegeš, Maja
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije // Kemija u industriji, 52 (2003), 10; 495-499 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Kovaček, D., Ninčević, A., Miljević, I., Vikić-Topić, D., Brnčić, M., Ćurić, D., Tripalo, B., Ježek, D., Karlović, D. & Fegeš, M. (2003) Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije. Kemija u industriji, 52 (10), 495-499.
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivan and Viki\'{c}-Topi\'{c}, Dra\v{z}en and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and \'{C}uri\'{c}, Dubravka and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Damir and Fege\v{s}, Maja}, year = {2003}, pages = {495-499}, keywords = {ekstruzija, izopeptidne veze, molekularno modeliranje, FT-IR spektroskopija}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {52}, number = {10}, issn = {0022-9830}, title = {Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije}, keyword = {ekstruzija, izopeptidne veze, molekularno modeliranje, FT-IR spektroskopija} }
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivan and Viki\'{c}-Topi\'{c}, Dra\v{z}en and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and \'{C}uri\'{c}, Dubravka and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Karlovi\'{c}, Damir and Fege\v{s}, Maja}, year = {2003}, pages = {495-499}, keywords = {extrusion, isopeptide bonds, molecular modelling, FT-IR spectroscopy}, journal = {Kemija u industriji}, volume = {52}, number = {10}, issn = {0022-9830}, title = {Temperature Influence on Chemical Changes During the Extrusion Cooking}, keyword = {extrusion, isopeptide bonds, molecular modelling, FT-IR spectroscopy} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font