Pregled bibliografske jedinice broj: 177955
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije // Kemija u industriji, 52 (2003), 10; 495-499 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 177955 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije
(Temperature Influence on Chemical Changes During the Extrusion Cooking)
Autori
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivan ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Ćurić, Dubravka ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja
Izvornik
Kemija u industriji (0022-9830) 52
(2003), 10;
495-499
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija
(extrusion; isopeptide bonds; molecular modelling; FT-IR spectroscopy)
Sažetak
Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini, izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature dolazi do unakrsnog povezivanja aminokiselinskih ostataka u proteinima, što ima za posljedicu promjene proteinske strukture te nastanak novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza pridonosi najvećim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098059
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Mladen Brnčić
(autor)
Antonela Ninčević Grassino
(autor)
Damir Kovaček
(autor)
Maja Dent
(autor)
Branko Tripalo
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Dražen Vikić-Topić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)