Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 176003

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti


Panjkota Krbavčić, Ines; Colić Barić, Irena; Jurković, Nada
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 209-215 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 176003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti
(Milk and dairy products in hospital diets of pregnant women with Diabetes Mellitus)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Colić Barić, Irena ; Jurković, Nada

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 3; 209-215

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; bolnička prehrana; trudnice; šećerna bolest
(milk; dairy; hospital diets; pregnant women; Diabetes Mellitus)

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti zbog važnosti koje ova skupina namirnica ima u prehrani ove populacije. Analizirani su bolnički obroci pripremani isključivo za trudnice oboljele od šećerne bolesti. Rezultati su obrađeni matematički i statistički, te uspoređeni s važećim preporukama. Petnaestodnevnim praćenjem dnevnih jelovnika hospitaliziranih trudnica oboljelih od šećerne bolesti može se zaključiti da trudnice dobivenim obrocima nisu u potpunosti zadovoljile energetske potrebe određene RDA standardima. Unutar obroka udjel mlijeka i mliječnih proizvoda bio je zadovoljavajući, što se također odnosi i na unos minerala (kalcij, fosfor) i vitamina (riboflavin) čiji su mlijeko i mliječni proizvodi glavni nosioci. Radi li se o trudnicama koje imaju povećanu tjelesnu masu, preporuča se odabir manje masnih i nemasnih mlijeka i jogurta, te smanjivanje udjela visokomasnih polutvrdih sireva u dnevnom obroku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Panjkota Krbavčić, Ines; Colić Barić, Irena; Jurković, Nada
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti // Mljekarstvo, 50 (2000), 3; 209-215 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Panjkota Krbavčić, I., Colić Barić, I. & Jurković, N. (2000) Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u bolničkoj prehrani trudnica oboljelih od šećerne bolesti. Mljekarstvo, 50 (3), 209-215.
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Coli\'{c} Bari\'{c}, Irena and Jurkovi\'{c}, Nada}, year = {2000}, pages = {209-215}, keywords = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, bolni\v{c}ka prehrana, trudnice, \v{s}e\'{c}erna bolest}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Zastupljenost mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda u bolni\v{c}koj prehrani trudnica oboljelih od \v{s}e\'{c}erne bolesti}, keyword = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, bolni\v{c}ka prehrana, trudnice, \v{s}e\'{c}erna bolest} }
@article{article, author = {Panjkota Krbav\v{c}i\'{c}, Ines and Coli\'{c} Bari\'{c}, Irena and Jurkovi\'{c}, Nada}, year = {2000}, pages = {209-215}, keywords = {milk, dairy, hospital diets, pregnant women, Diabetes Mellitus}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {50}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Milk and dairy products in hospital diets of pregnant women with Diabetes Mellitus}, keyword = {milk, dairy, hospital diets, pregnant women, Diabetes Mellitus} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font