Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 175893

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi


Krešić, Greta; Colić Barić, Irena; Šimundić, Borislav
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 125-135 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 175893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi
(Milk and dairy products in hotel daily menue)

Autori
Krešić, Greta ; Colić Barić, Irena ; Šimundić, Borislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 52 (2002), 2; 125-135

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; hotelska ponuda
(milk; dairy products; hotel meals)

Sažetak
Cilj rada je utvrditi udio mlijeka i mliječnih proizvoda kao značajnih izvora energije, makronutrijenata, vitamina i minerala u prosječnoj hotelskoj menu ponudi. U tu svrhu izvršena je nutritivna analiza 66 cjelodnevnih menu ponuda (doručak, ručak, večera). Rezultati su statistički obrađeni i uspoređeni sa preporukama, uz osvrt na potrebe gostiju srednje i starije životne dobi, oba spola. Dobiveni rezultati su pokazali da obroci nisu uravnoteženi, te da prevelik udio ukupne energijske vrijednosti potječe od masti (prosječno 47.95%) dok svega 37.57 % ukupne energije potječe iz ugljikohidratnih izvora. Ukupna energijska vrijednost obroka bila je viša od preporuka za sve analizirane skupine gostiju. Udio energijske vrijednosti porijeklom iz mlijeka i mliječnih proizvoda je 11% što se može smatrati zadovoljavajućim. Najčešće ponuđena namirnica iz ove skupine bilo je mlijeko, dok je sladoled na drugom mjestu. Neophodno je povećati ponudu jogurta i ostalih mliječno fermentiranih proizvoda, posebice u ponudi za goste starije životne dobi. Unosom mlijeka i mliječnih proizvoda muškarci i žene su zadovoljili 92% potreba za kalcijem obzirom na RDA preporuke, odnosno 61.80% potreba prema DRI preporukama za osobe starije životne dobi.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
010008

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Osijek,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Krešić, Greta; Colić Barić, Irena; Šimundić, Borislav
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi // Mljekarstvo, 52 (2002), 2; 125-135 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Krešić, G., Colić Barić, I. & Šimundić, B. (2002) Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi. Mljekarstvo, 52 (2), 125-135.
@article{article, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Coli\'{c} Bari\'{c}, Irena and \v{S}imundi\'{c}, Borislav}, year = {2002}, pages = {125-135}, keywords = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, hotelska ponuda}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Zastupljenost mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda u dnevnoj hotelskoj ponudi}, keyword = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, hotelska ponuda} }
@article{article, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Coli\'{c} Bari\'{c}, Irena and \v{S}imundi\'{c}, Borislav}, year = {2002}, pages = {125-135}, keywords = {milk, dairy products, hotel meals}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Milk and dairy products in hotel daily menue}, keyword = {milk, dairy products, hotel meals} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • TOXLINE
  • Foodline
  • Food Science & Technology
  • CAB Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font