Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171641

Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka


Hruškar, Mirjana; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka // Mljekarstvo, Proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 53 (2003), 3; 195-210 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 171641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka
(The aroma of the probiotic yogurts with and without supplements)

Autori
Hruškar, Mirjana ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada

Izvornik
Mljekarstvo, Proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda (0026-704X) 53 (2003), 3; 195-210

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje
(aroma compounds; probiotic yogurt; storage)

Sažetak
Svrha ovog rada je istražiti promjene do kojih dolazi tijekom čuvanja nekih probiotičkih mliječnih proizvoda, a ovisno o trajanju i temperaturi skladištenja. U radu je ispitivan udjel komponenata arome uzoraka probiotičkih jogurta tijekom skladištenja pri + 4°C i + 20°C. Određivani su acetaldehid, diacetil, etanol te mliječna, limunska i octena kiselina, a analize su vršene počevši od 0-tog dana, svaki peti dan tijekom 20 dana. Acetaldehid, etanol, te mliječna, limunska i octena kiselina određeni su enzimskim metodama, a diacetil kolorimetrijski. Rezultati pokazuju da se udjel acetaldehida smanjuje tijekom skladištenja pri čemu je pad koncentracije brži pri + 20°C. S druge strane koncentracije diacetila, etanola i octene kiseline rastu tijekom skladištenja na obje temperaturne razine. Koncentracija mliječne kiseline tijekom skladištenja raste pri obje temperature, te nakon 20 dana skladištenja poraste dvostruko. Isto tako se i koncentracija limunske kiseline udvostručuje tijekom skladištenja. Porast svih određivanih organskih kiselina nešto je veći pri višoj temperaturi skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hruškar, Mirjana; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka // Mljekarstvo, Proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 53 (2003), 3; 195-210 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Hruškar, M., Bucak, I. & Vahčić, N. (2003) Aroma probiotičkog jogurta sa i bez dodataka. Mljekarstvo, Proizvodnja, proučavanje i tehnologija mlijeka i mliječnih proizvoda, 53 (3), 195-210.
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Bucak, Ivana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2003}, pages = {195-210}, keywords = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, journal = {Mljekarstvo, Proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Aroma probioti\v{c}kog jogurta sa i bez dodataka}, keyword = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje} }
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Bucak, Ivana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2003}, pages = {195-210}, keywords = {aroma compounds, probiotic yogurt, storage}, journal = {Mljekarstvo, Proizvodnja, prou\v{c}avanje i tehnologija mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {The aroma of the probiotic yogurts with and without supplements}, keyword = {aroma compounds, probiotic yogurt, storage} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • FSTA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font