Pregled bibliografske jedinice broj: 171538
Stara biljka povratić (Tanacetum parthenium (L.) Schultz-Bip) kao zaštita od bakterijskog onečišćenja proizvoda animalnog podrijetla
Stara biljka povratić (Tanacetum parthenium (L.) Schultz-Bip) kao zaštita od bakterijskog onečišćenja proizvoda animalnog podrijetla // Zdravlje kroz hranu i lijekovito bilje, Zbornik radova
Zagreb, 2003. str. 115-119 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 171538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stara biljka povratić (Tanacetum parthenium (L.) Schultz-Bip) kao zaštita od bakterijskog onečišćenja proizvoda animalnog podrijetla
(Feverfew (Tanacetum parthenium (L.) Schultz-Bip) as an antimicrobial agent in meat products)
Autori
Petrak, Tomislav ; Kalođera, Zdenka ; Njari, Bela ; Medić, Helga ; Gumhalter Karolyi, Lada ; Vidaček, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zdravlje kroz hranu i lijekovito bilje, Zbornik radova
/ - Zagreb, 2003, 115-119
Skup
XXIX stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Sekcije za zdravstvenu ekologiju HFD-a
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 09.04.2003. - 11.04.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
povratić; perkolat; pulvis; antimikrobna aktivnost; proizvodi od mesa
(feverfew; percolate; powder; antimicrobial activity; meat products)
Sažetak
Biljna vrsta Tanacetum parthenium (L.) Schultz-Bip viša je biljka (Cormophita), sjemenjača (Spermatophita), točnije kritosjemenjača (Angiospermae) te pripada porodici Asteraceae, rodu Tanacetum, unutar kojeg pripada sekciji Pyrotherum. Biljka je kemijski bogata spojevima poput terpena, kumarina, flavonoida i poliacetilena. Tanacetum parthenium ljekovita je biljka kojoj neki pripisuju spazmolitska, diuretska, tonička i ekscitatna, anthelmintska, antiseptička i insekticidna svojstva. Antimikrobna svojstva vrste Tanacetum parthenium u proizvodima mesa istraživana su u ovom radu. Antimikrobni utjecaj posljedica je aktivnosti seskviterpenskih laktona, specifično partenolida koji pokazuje bakteriostatsku aktivnost prema Gram-pozitivnim i Gram-negativnim bakterijskim vrstama: Staphylococcus aureus, E. coli i Salmonella spp. 5 ml perkolata cvijeta, 4 g prašak (pulvis) lista i 5, 5 g praška (pulvis) cvijeta dodano je na 5 kg mesnog prata prije termičke obrade u procesu proizvpodnje obarenih kobasica. Antimikrobna aktivnost T. parthenium dehidriranog praška (pulvis) lista i cvijeta kao i perkolata determinirana je izolacijom specifičnih bakterija: E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Proteus spp., Clostridium perfrigens, Listeria monocytogenes i Pseudomonas aeruginosa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0006531
Profili:
Tomislav Petrak
(autor)
Zdenka Kalođera
(autor)
Helga Medić
(autor)
Sanja Vidaček
(autor)
Bela Njari
(autor)