Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 171208

Određivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.)


Brkić, Karolina
Određivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 171208 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.)
(The determination of glucosinolates and peroxidase activity in the normal and transform horseradish tissue (Armoracia lapathifolia Gilib.))

Autori
Brkić, Karolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.09

Godina
2004

Stranica
51

Mentor
Vorpkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
sulfonamidi; meso; tekućinska kromatografija; spektrometrija masa; ekstrakcija na krutoj fazi
(sulphonamides; meat; liquid chromatography; mass spectrometry; solid phase extraction)

Sažetak
Transformacija stanica lista hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.) provedena je uspješno bakterijom (Agrobacterium tumefaciens) s divljim tipom plazmida Ti (B6S3). Divlji tip plazmida Ti inducira rast tumora vrata korijena hrena. U uvjetima in vitro uspostavljene su dvije morfološki različite linije tumorskog tkiva: linija TN (neorganizirano tumorsko tkivo) i linija TM (organizirano tumorsko tkivo). Razlike u sastavu proteina između kontrolnih listova hrena i tumorskih tkiva utvrđene su SDS gel elektroforezom. Tkiva su također uspoređena po ukupnoj aktivnosti peroksidaza i mirozinaze u ekstraktima topljivih proteina. Ukupna specifična aktivnost peroksidaza u proteinskom ekstraktu tkiva linije TM je 50 puta viša nego u kontrolnoj biljci. Tumor TN ima oko 2 puta nižu aktivnost tog enzima nego tumor linije TM. Specifična aktivnost mirozinaze najviša je u tkivu lista hrena, a u tkivu linije TN nije utvrđena. Analizirani su glukozinolati u netransformiranom i transformiranom tkivu hrena tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) prema ISO-metodi s unutarnjim standardom glukotropeolinom, čije je vrijeme zadržavanja na kromatografskoj koloni poznato. Utvrđeno je da listovi normalne biljke hrena sadrže četiri glukozinolata i to: sinigrin, 4-hidroksiglukobrasicin, glukobrasicin i 4-metoksiglukobrasicin. U uzorcima tumorskog tkiva nije utvrđena prisutnost glukozinolata sinigrina, a potvrđena je prisutnost ostalih glukozinolata koji su se pojavili u tkivu lista hrena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brkić, Karolina
Određivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.), 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brkić, K. (2004) 'Određivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Karolina}, year = {2004}, pages = {51}, keywords = {sulfonamidi, meso, teku\'{c}inska kromatografija, spektrometrija masa, ekstrakcija na krutoj fazi}, title = {Odre\djivanje glukozinolata i peroksidaze u normalnom i transformiranom tkivu hrena (Armoracia lapathifolia Gilib.)}, keyword = {sulfonamidi, meso, teku\'{c}inska kromatografija, spektrometrija masa, ekstrakcija na krutoj fazi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Karolina}, year = {2004}, pages = {51}, keywords = {sulphonamides, meat, liquid chromatography, mass spectrometry, solid phase extraction}, title = {The determination of glucosinolates and peroxidase activity in the normal and transform horseradish tissue (Armoracia lapathifolia Gilib.)}, keyword = {sulphonamides, meat, liquid chromatography, mass spectrometry, solid phase extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font