Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17114

Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom


Šehović, Đurdica; Poljak, Gordana
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 17114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom
(Determination of 2,3-butandiol in wines by gas chromatography)

Autori
Šehović, Đurdica ; Poljak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
analiza vina; 2;3-butandiol; plinska kromatografija
(wine analysis; 2;3-butandiol; gas chromatography)

Sažetak
Za vrijeme alkoholne fermentacije stvara se 2,3-butandiol. Većina 2,3-butandiola u vinu nastaje djelovanjem kvasca uz dekarboksilaciju acetolaktata i njegovu redukciju u acetoin. Bakterije mliječne kiseline mogu fermentirati citrat i piruvat i proizvesti manje koncentracije 2,3-butandiola [1]. Pojava 2,3-butandiola u vinu, a naročito u slatkim vinima, može poslužiti kao potvrda da se alkoholna fermentacija odvila i da vina nisu proizvedena dodatkom čistog alkohola moštu [2]. U ovom radu 2,3-butandiol je utvrđen u raznim uzorcima vina plinskom kromatografijom na Chromosorb 101 punjenoj koloni. Ustanovljeno je da je interval točnosti za dane koncentracije + 0,0776 g/L (standardna greška 2,97%). Koncentracije 2,3-butandiola u ispitivanim uzorcima kretale su se od 0,22 do 0,93 g/L, ovisno o kvaliteti i boji vina. Najniže koncentracije utvrđene su u stolnim vinima, nešto veće u kvalitetnim vinima, dok su najveći iznosi nađeni u vrhunskim vinima. Eksperimenti su pokazali da opisana kromatografska metoda omogućuje određivanje 2,3-butandiola u vinima sa standardnom greškom od 2,97%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058402

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šehović, Đurdica; Poljak, Gordana
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šehović, Đ. & Poljak, G. (1998) Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom. U: Znanstveni odbor (ur.)3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {\v{S}ehovi\'{c}, \DJurdica and Poljak, Gordana}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {analiza vina, 2, 3-butandiol, plinska kromatografija}, title = {Odre\djivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom}, keyword = {analiza vina, 2, 3-butandiol, plinska kromatografija}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ehovi\'{c}, \DJurdica and Poljak, Gordana}, year = {1998}, pages = {136}, keywords = {wine analysis, 2, 3-butandiol, gas chromatography}, title = {Determination of 2,3-butandiol in wines by gas chromatography}, keyword = {wine analysis, 2, 3-butandiol, gas chromatography}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font