Pregled bibliografske jedinice broj: 17114
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Znanstveni odbor (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 17114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje 2,3-butandiola u vinima plinskom kromatografijom
(Determination of 2,3-butandiol in wines by gas chromatography)
Autori
Šehović, Đurdica ; Poljak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Znanstveni odbor - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
analiza vina; 2;3-butandiol; plinska kromatografija
(wine analysis; 2;3-butandiol; gas chromatography)
Sažetak
Za vrijeme alkoholne fermentacije stvara se 2,3-butandiol. Većina 2,3-butandiola u vinu nastaje djelovanjem kvasca uz dekarboksilaciju acetolaktata i njegovu redukciju u acetoin. Bakterije mliječne kiseline mogu fermentirati citrat i piruvat i proizvesti manje koncentracije 2,3-butandiola [1]. Pojava 2,3-butandiola u vinu, a naročito u slatkim vinima, može poslužiti kao potvrda da se alkoholna fermentacija odvila i da vina nisu proizvedena dodatkom čistog alkohola moštu [2]. U ovom radu 2,3-butandiol je utvrđen u raznim uzorcima vina plinskom kromatografijom na Chromosorb 101 punjenoj koloni. Ustanovljeno je da je interval točnosti za dane koncentracije + 0,0776 g/L (standardna greška 2,97%). Koncentracije 2,3-butandiola u ispitivanim uzorcima kretale su se od 0,22 do 0,93 g/L, ovisno o kvaliteti i boji vina. Najniže koncentracije utvrđene su u stolnim vinima, nešto veće u kvalitetnim vinima, dok su najveći iznosi nađeni u vrhunskim vinima. Eksperimenti su pokazali da opisana kromatografska metoda omogućuje određivanje 2,3-butandiola u vinima sa standardnom greškom od 2,97%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija