Pregled bibliografske jedinice broj: 17093
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline, 1995., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 17093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline
(Physiologic characteristics and antibacterial activity of chosen lactic acid bacteria)
Autori
Brkić, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.11
Godina
1995
Stranica
116
Mentor
Matošić, Srećko
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; antibakterijska aktivnost; antibakterijske substancije; plazmidi
(lactic acid bacteria; antibacterial activity antibacterial substances; plasmids)
Sažetak
Poznato je da bakterije mliječne kiseline sprečavaju rast mnogih mikroorganizama, uključujući onečišćevače fermentiranih namirnica i patogene bakterije. Antibakterijska aktivnoost 4 odabrana soja L. acidophilus, L. plantarum L4, L. plantarum Z88 i Enterococcus faecium, izoliranih iz silaže, fermentiranog mlijeka i povrća, ispitana je prema enteropatogenim mikroorganizmima i bakterijama mliječne kiseline. Svi testirani supernatanti kultura inhibiraju rast test mikroorganizma: Staphylococcus aureus 3048, S. aureus K-144, Escherichia coli, Salmonella mumum, Bacillus cereus i Bacillus subtilis. Supernatanti kultura bakterija mliječne kiseline, priređeni na kraju log faze rasta pokazuju najjače antibakterijsko djelovanje. Koncentrirani i neutralizirani supernatanti pokazuju antibakterijsko djelovanje prema gram-negativnim i gram- pozitivnim mikroorganizmima, uključujući i neke sojeve bakterija mliječne kiseline. Ovaj rezultat ukazuje na bakteriocinsku aktivnost u supernatantu. Gel filtracijskom kromatografijom je ustanovljena molekulska masa antibakterijske supstancije L. acidophilus veća od 5000. Plazmidi su također detektirani u odabranim bakterijama mliječne kiseline, što je zanimljivo jer se geni za proizvodnju bakteriocina mogu nalaziti na plazmidu. Veličina plazmida bakterije L. acidophilus, utvrđena nakon cijepanja s enzimom Bam HI, iznosi 11, 53kb.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058403
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Srećko Matošić
(mentor)