Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 17093

Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline


Brkić, Blaženka
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline, 1995., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 17093 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline
(Physiologic characteristics and antibacterial activity of chosen lactic acid bacteria)

Autori
Brkić, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.11

Godina
1995

Stranica
116

Mentor
Matošić, Srećko

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; antibakterijska aktivnost; antibakterijske substancije; plazmidi
(lactic acid bacteria; antibacterial activity antibacterial substances; plasmids)

Sažetak
Poznato je da bakterije mliječne kiseline sprečavaju rast mnogih mikroorganizama, uključujući onečišćevače fermentiranih namirnica i patogene bakterije. Antibakterijska aktivnoost 4 odabrana soja L. acidophilus, L. plantarum L4, L. plantarum Z88 i Enterococcus faecium, izoliranih iz silaže, fermentiranog mlijeka i povrća, ispitana je prema enteropatogenim mikroorganizmima i bakterijama mliječne kiseline. Svi testirani supernatanti kultura inhibiraju rast test mikroorganizma: Staphylococcus aureus 3048, S. aureus K-144, Escherichia coli, Salmonella mumum, Bacillus cereus i Bacillus subtilis. Supernatanti kultura bakterija mliječne kiseline, priređeni na kraju log faze rasta pokazuju najjače antibakterijsko djelovanje. Koncentrirani i neutralizirani supernatanti pokazuju antibakterijsko djelovanje prema gram-negativnim i gram- pozitivnim mikroorganizmima, uključujući i neke sojeve bakterija mliječne kiseline. Ovaj rezultat ukazuje na bakteriocinsku aktivnost u supernatantu. Gel filtracijskom kromatografijom je ustanovljena molekulska masa antibakterijske supstancije L. acidophilus veća od 5000. Plazmidi su također detektirani u odabranim bakterijama mliječne kiseline, što je zanimljivo jer se geni za proizvodnju bakteriocina mogu nalaziti na plazmidu. Veličina plazmida bakterije L. acidophilus, utvrđena nakon cijepanja s enzimom Bam HI, iznosi 11, 53kb.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058403

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Srećko Matošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brkić, Blaženka
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline, 1995., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brkić, B. (1995) 'Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {1995}, pages = {116}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antibakterijska aktivnost, antibakterijske substancije, plazmidi}, title = {Fiziolo\v{s}ke zna\v{c}ajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, antibakterijska aktivnost, antibakterijske substancije, plazmidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {1995}, pages = {116}, keywords = {lactic acid bacteria, antibacterial activity antibacterial substances, plasmids}, title = {Physiologic characteristics and antibacterial activity of chosen lactic acid bacteria}, keyword = {lactic acid bacteria, antibacterial activity antibacterial substances, plasmids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font