Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 170507

Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta


Milosavljević, Dragana
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 170507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta
(Adjustment and testing calorimeter for determination of specific heat capacity of dough)

Autori
Milosavljević, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
14.11

Godina
2003

Stranica
40

Mentor
Šeruga, Bernarda

Ključne riječi
kalorimetar; određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta; tijesto
(calorimeter; specific heat determination; dough)

Sažetak
Podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije ima relativno malo. Ovi podaci bitni su za energetsko bilanciranje i praćenje procesa. Cilj je konsturirati, testirati i prilagoditi kalorimetar s kojim be se jednostavno, brzo i precizno moago odrediti specifični toplinski kapacitet tijesta. U ovom radu prikazana je konsturkcija prilagođenog kalorimetra, te podaci za vrijednosti specifipnog toplinskog kapaciteta destilirane vode i tijesta AACC formule dobiveni modificiranom metodom miješanja. Mjerenje za destiliramu vodu su provedena u temperaturnom intervalu od 50°C - 91.9°C. Srednje odstupanje izmjerenjih vrijednosti specifičnog toplinskog kapaciteta od literaturnoh vrijednosti iznosi 1.01%. Mjerenja za tijesto AACC formule su provedena u temperaturnom intervalu od 30.4°C - 38.2°C. Prosječna vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta u tom temperaturnom intervalu iznosi 2.95&plusmn ; ; 0.23 kJ/kg°C, dok ista vrijednost u literaturi iznosi 2.94&plusmn ; ; 0.17 kJ/kg°C. Odstupanja minimalnoh vrijednositi specifičnog toplinskog toplinskog kapaciteta tijesta AACC formule iznose 2.25%. Pokazano je da s svakvim kalirimetrom primjenom modificirane metode miješanja se može jednostavno i brzo dobiti vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bernarda Šeruga (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Milosavljević, Dragana
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Milosavljević, D. (2003) 'Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Milosavljevi\'{c}, Dragana}, year = {2003}, pages = {40}, keywords = {kalorimetar, odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta, tijesto}, title = {Prilagodba i testiranje ure\djaja za odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta tijesta}, keyword = {kalorimetar, odre\djivanje specifi\v{c}nog toplinskog kapaciteta, tijesto}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Milosavljevi\'{c}, Dragana}, year = {2003}, pages = {40}, keywords = {calorimeter, specific heat determination, dough}, title = {Adjustment and testing calorimeter for determination of specific heat capacity of dough}, keyword = {calorimeter, specific heat determination, dough}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font