Pregled bibliografske jedinice broj: 170507
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 170507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodba i testiranje uređaja za određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta
(Adjustment and testing calorimeter for determination of specific heat capacity of dough)
Autori
Milosavljević, Dragana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
14.11
Godina
2003
Stranica
40
Mentor
Šeruga, Bernarda
Ključne riječi
kalorimetar; određivanje specifičnog toplinskog kapaciteta; tijesto
(calorimeter; specific heat determination; dough)
Sažetak
Podataka o toplinskim svojstvima sirovina i proizvoda prehrambene industrije ima relativno malo. Ovi podaci bitni su za energetsko bilanciranje i praćenje procesa. Cilj je konsturirati, testirati i prilagoditi kalorimetar s kojim be se jednostavno, brzo i precizno moago odrediti specifični toplinski kapacitet tijesta. U ovom radu prikazana je konsturkcija prilagođenog kalorimetra, te podaci za vrijednosti specifipnog toplinskog kapaciteta destilirane vode i tijesta AACC formule dobiveni modificiranom metodom miješanja. Mjerenje za destiliramu vodu su provedena u temperaturnom intervalu od 50°C - 91.9°C. Srednje odstupanje izmjerenjih vrijednosti specifičnog toplinskog kapaciteta od literaturnoh vrijednosti iznosi 1.01%. Mjerenja za tijesto AACC formule su provedena u temperaturnom intervalu od 30.4°C - 38.2°C. Prosječna vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta u tom temperaturnom intervalu iznosi 2.95± ; ; 0.23 kJ/kg°C, dok ista vrijednost u literaturi iznosi 2.94± ; ; 0.17 kJ/kg°C. Odstupanja minimalnoh vrijednositi specifičnog toplinskog toplinskog kapaciteta tijesta AACC formule iznose 2.25%. Pokazano je da s svakvim kalirimetrom primjenom modificirane metode miješanja se može jednostavno i brzo dobiti vrijednost specifičnog toplinskog kapaciteta tijesta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113002
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Bernarda Šeruga
(mentor)