Pregled bibliografske jedinice broj: 168856
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 168856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve
(Determination of phenolic and flavour compounds in peach and peach products)
Autori
Iveković, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.10
Godina
2004
Stranica
68
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna
Ključne riječi
aromatični spojevi; breskva; Gc; fenoli
(flavour compounds; GC; peach; phenol)
Sažetak
U ovom radu cilj je bio istražiti sastav fenolnih (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i aromatičnih spojeva u breskvi, kaši marmeladi i kašastom soku proizvedenom u laboratorijskim uvjetima. Osim toga u svim uzorcima provedene su analize suhe tvari, pH vrijednosti i ukupne kiselosti dok su u breskvi i kaši određene količine šećera. Ukupni fenoli određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je sastav aromatičnih spojeva određen primjenom plinske kromatografije (GC) s plameno ionizacijskim detektorom (FID) uz mikroekstrakciju uzorka na čvrstoj fazi (SPME). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u svježoj breskvi, dok tijekom pripreme kaše, soka i marmelade dolazi do smanjenja količine fenolnih spojeva. Primjenom plinsko-kromatografske analize utvrđeno je da je došlo do manjeg smanjenja broja i količine aromatičnih spojeva tijekom pripreme kaše, soka i marmelade iz svježe breskve.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija