Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 168856

Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve


Iveković, Vladimir
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 168856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve
(Determination of phenolic and flavour compounds in peach and peach products)

Autori
Iveković, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.10

Godina
2004

Stranica
68

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
aromatični spojevi; breskva; Gc; fenoli
(flavour compounds; GC; peach; phenol)

Sažetak
U ovom radu cilj je bio istražiti sastav fenolnih (ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida) i aromatičnih spojeva u breskvi, kaši marmeladi i kašastom soku proizvedenom u laboratorijskim uvjetima. Osim toga u svim uzorcima provedene su analize suhe tvari, pH vrijednosti i ukupne kiselosti dok su u breskvi i kaši određene količine šećera. Ukupni fenoli određeni su primjenom spektrofotometrijskih metoda, dok je sastav aromatičnih spojeva određen primjenom plinske kromatografije (GC) s plameno ionizacijskim detektorom (FID) uz mikroekstrakciju uzorka na čvrstoj fazi (SPME). Najveća količina fenolnih spojeva određena je u svježoj breskvi, dok tijekom pripreme kaše, soka i marmelade dolazi do smanjenja količine fenolnih spojeva. Primjenom plinsko-kromatografske analize utvrđeno je da je došlo do manjeg smanjenja broja i količine aromatičnih spojeva tijekom pripreme kaše, soka i marmelade iz svježe breskve.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iveković, Vladimir
Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iveković, V. (2004) 'Određivanje fenolnih i aromatičnih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivekovi\'{c}, Vladimir}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {aromati\v{c}ni spojevi, breskva, Gc, fenoli}, title = {Odre\djivanje fenolnih i aromati\v{c}nih spojeva u breskvi i proizvodima od breskve}, keyword = {aromati\v{c}ni spojevi, breskva, Gc, fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivekovi\'{c}, Vladimir}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {flavour compounds, GC, peach, phenol}, title = {Determination of phenolic and flavour compounds in peach and peach products}, keyword = {flavour compounds, GC, peach, phenol}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font