Pregled bibliografske jedinice broj: 168365
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 168365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
(Influence of appple and pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricot marmalade)
Autori
Radulović, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.05
Godina
2004
Stranica
80
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna
Ključne riječi
marelica; jabuka; buča; marmelada; aroma; HS-SPME; GC-FID
(apricot; apple; pumpkin; marmalade; aroma; HS-SPME; GC-FID)
Sažetak
U okviru ovog rada, u laboratorijskim uvjetima su pripravljene marmelade marelice s dodatkom jabuke, odnosno buče, u određenim omjerima, te se na osnovu proveenih analiza pokušalo utvrditi na koji način njihov dodatak utječe na parametre kvalitete i profil arome marmelade marelice. Tijekom preradbe sirovine najprije u poluproizvod, pa u gotov proizvod, provedene su osnovne fizikalno-kemijske analize i analiza sastojaka arome svježih sirovina, njihovih kaša i marmelada. Za određivanje hlapljivih aromatičnih spojeva primijenjena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) s punilom od polidimetilsiloksana (100 um PDMS) u kombinaciji s plinskom kromatografijom (GC-FID). Na temelju rezultata analiza utvrđeno je da dodatak jabuke ili buče ne utječe na određivana fizikalno-kemijska svojstva pripravljenih marmelada marelice. Identificirani aromatični sastojci u uzorcima, uključuju estere, karbonilne spojeve, terpene, alkohole i kiseline, međutim, korištenim tehnikama nije bilo moguće dokazati dodatak jabuke, odnosno buče u marmeladi marelice. Provedena senzorska analiza je pak pokazala da dodatak buče i u maloj koilčini negativno utječe na miris i okus marmelade marelice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija