Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 168365

Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice


Radulović, Marina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 168365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
(Influence of appple and pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricot marmalade)

Autori
Radulović, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.05

Godina
2004

Stranica
80

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
marelica; jabuka; buča; marmelada; aroma; HS-SPME; GC-FID
(apricot; apple; pumpkin; marmalade; aroma; HS-SPME; GC-FID)

Sažetak
U okviru ovog rada, u laboratorijskim uvjetima su pripravljene marmelade marelice s dodatkom jabuke, odnosno buče, u određenim omjerima, te se na osnovu proveenih analiza pokušalo utvrditi na koji način njihov dodatak utječe na parametre kvalitete i profil arome marmelade marelice. Tijekom preradbe sirovine najprije u poluproizvod, pa u gotov proizvod, provedene su osnovne fizikalno-kemijske analize i analiza sastojaka arome svježih sirovina, njihovih kaša i marmelada. Za određivanje hlapljivih aromatičnih spojeva primijenjena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (HS-SPME) s punilom od polidimetilsiloksana (100 um PDMS) u kombinaciji s plinskom kromatografijom (GC-FID). Na temelju rezultata analiza utvrđeno je da dodatak jabuke ili buče ne utječe na određivana fizikalno-kemijska svojstva pripravljenih marmelada marelice. Identificirani aromatični sastojci u uzorcima, uključuju estere, karbonilne spojeve, terpene, alkohole i kiseline, međutim, korištenim tehnikama nije bilo moguće dokazati dodatak jabuke, odnosno buče u marmeladi marelice. Provedena senzorska analiza je pak pokazala da dodatak buče i u maloj koilčini negativno utječe na miris i okus marmelade marelice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radulović, Marina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Radulović, M. (2004) 'Utjecaj dodatka jabuke i buče na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radulovi\'{c}, Marina}, year = {2004}, pages = {80}, keywords = {marelica, jabuka, bu\v{c}a, marmelada, aroma, HS-SPME, GC-FID}, title = {Utjecaj dodatka jabuke i bu\v{c}e na parametre kvalitete i aromu marmelade marelice}, keyword = {marelica, jabuka, bu\v{c}a, marmelada, aroma, HS-SPME, GC-FID}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radulovi\'{c}, Marina}, year = {2004}, pages = {80}, keywords = {apricot, apple, pumpkin, marmalade, aroma, HS-SPME, GC-FID}, title = {Influence of appple and pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricot marmalade}, keyword = {apricot, apple, pumpkin, marmalade, aroma, HS-SPME, GC-FID}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font