Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 168339

Utjecaj dodatka jabuke i buče na određene parametre kvalitete marmelade od marelice


Bikfa, Martina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na određene parametre kvalitete marmelade od marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 168339 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka jabuke i buče na određene parametre kvalitete marmelade od marelice
(Influence of added apple and pumpkin on the certain quality parameters of apricot marmalade)

Autori
Bikfa, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.03

Godina
2004

Stranica
66

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Pospišil, Jasna

Ključne riječi
marmelada; marelica; jabuka; buča; šećeri; polifenolni spojevi
(marmalade; apricot; apple; pumpkin; sugars; phenolic compounds)

Sažetak
Svrha ovog rada je bila ispitati kvalitetu marmelada pripremljenih iz kaša marelice, jabuke i buče u laboratorijskim uvjetima, te marmelada u kojima je određeni udio marelice zamijenjen dodatkom buče i jabuke određivanjem određenih parametara kvalitete kao što su suhe tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost, formolni broj, kloraminska vrijednost, direktno reducirajući šećeri, ukupni šećeri, glukoza u prisustvu fruktoze i saharoze, ukupni fenoli, neflavonoidi i flavonoidi, klorogenska kiselina. Dobivenim marmeladama zatim je izmjerena čvrstoća pektinskog gela, te su i senzorski ocijenjene. Rezultati istraživanja pokazali su da tijekom provedenih fizikalno-kemijskih analiza ukupni šećeri u kašama ostaju uglavnom nepromijenjeni. U kašama jabuke i buče opada udio saharoze, dok je povećanje omjera glukoza/fruktoza zabilježeno u marmeladama kojima je određeni udio marelice zamijenjen jabukom i bučom. Tijekom proizvodnje u kašama dolazi do laganog opadanja kloraminske vrijednosti, formolnog broja i polifenolnih sstojaka. Do značajnijih promjena polifenolnih tvari došlo je u marmeladama. Najniža je vrijednost izmjerena u marmeladi od čiste marelice, dok se dodatkom jabuke i buče ta vrijednost povećava. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja, marmelada od marelice, jabuke i buče (80:10:10) dobila je najslabije ocjene za svojstvo mirisa, okusa i konzistencije, dok su dosta visoke ocjene dobile marmelada od marelice, a iznenađujuće i marmelada s visokim udjelom buče. Marmeladama je mjerena čvrstoća kako bi se ispitala sposobnost tvorbe gela pektinskih tvari prisutnih u marelici, jabuci i buči. Ispitivane marmelade su imale veću čvrstoću od vrijednosti koje se mogu izmjeriti pektinometrom po Šulcu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058026

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Jasna Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bikfa, Martina
Utjecaj dodatka jabuke i buče na određene parametre kvalitete marmelade od marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bikfa, M. (2004) 'Utjecaj dodatka jabuke i buče na određene parametre kvalitete marmelade od marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bikfa, Martina}, year = {2004}, pages = {66}, keywords = {marmelada, marelica, jabuka, bu\v{c}a, \v{s}e\'{c}eri, polifenolni spojevi}, title = {Utjecaj dodatka jabuke i bu\v{c}e na odre\djene parametre kvalitete marmelade od marelice}, keyword = {marmelada, marelica, jabuka, bu\v{c}a, \v{s}e\'{c}eri, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bikfa, Martina}, year = {2004}, pages = {66}, keywords = {marmalade, apricot, apple, pumpkin, sugars, phenolic compounds}, title = {Influence of added apple and pumpkin on the certain quality parameters of apricot marmalade}, keyword = {marmalade, apricot, apple, pumpkin, sugars, phenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font