Pregled bibliografske jedinice broj: 167717
Svježi sir i mikrobiološka kontrola svježeg sira
Svježi sir i mikrobiološka kontrola svježeg sira, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 167717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svježi sir i mikrobiološka kontrola svježeg sira
(Fresh cheese and microbiological examination of fresh cheese)
Autori
Desović, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.05
Godina
2002
Stranica
47
Mentor
Duraković, Senadin
Ključne riječi
Svježi sir; mikrobiološka kontrola; kakvoća; održivost
(Fresh cheese; microbiological examination; quality; keeping quality)
Sažetak
Svježi sir od obranog mlijeka je proizvod dobiven djelovanjem bakterija mliječne kiseline.Ne podvrgava se zrenju, ima nisku energetsku vrijednost i udjel suhe tvari od minimalno 18%.Provedena je mikrobiološka kontrola sirovine i gotovog proizvoda(svježi meki sir).Uzorci sirovog i pasteriziranog mlijeka su istraživani na prisutnost sulfitoreducirajućih klostridija i aerobnih mezofilnih bakterija, dok su uzorci gotovog proizvoda(na početku i na kraju trajnosti)istraživani na prisutnost koliformnihmikroorganizama, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, te kvasaca i plijesni.Rezultati mikrobiološke kontrole gotovog proizvoda su u skladu sa Pravilnikom te na osnovu toga zaključujemo da je svježi sir proizveden u Karlovačkoj industriji mlijeka kvalitetan proizvod i pogodan za konzumiranje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058020
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senadin Duraković
(mentor)