Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 165767

Organsko-biološka proizvodnja povrća za tržište


Lešić, Ružica; Ban, Dean
Organsko-biološka proizvodnja povrća za tržište // Zbornik radova "Hrvatski put u ekološku poljoprivredu" / Maštrović, Z. (ur.).
Zagreb: Majke za prirodni zakon, 2003. str. 117-122 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 165767 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Organsko-biološka proizvodnja povrća za tržište
(Vegetable organic production for market)

Autori
Lešić, Ružica ; Ban, Dean

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova "Hrvatski put u ekološku poljoprivredu" / Maštrović, Z. - Zagreb : Majke za prirodni zakon, 2003, 117-122

Skup
Prvi hrvatski simpozij iz ekološke poljoprivrede "Hrvatski put u ekološku poljoprivredu"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.11.2000. - 17.11.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Organsko-biološka proizvodnja; Povrće; Tržište
(Organic production; vegetable; market)

Sažetak
U zdravoj prehrani povrće čini oko 40% dnevnog obroka. U svijetu se sve više naglašava potreba povećanja potrošnje i diversifikacija biljnih namirnica. u tome najveću mogućnost pruža povrće, koje je zastupljeno sa oko 150 vrsta. U nas se uzgaja oko 40, a moguće je najmanje 80 vrsta. Ekološki proizvedeno povrće mora biti prepoznatljivo, ali ne po slabijem izgledu, već po markici, zaštitnom znaku, koji garantira da je proizvod iz ekološke proizvodnje pod odgovarajućim stručnim nadzorom. Organizacija proizvodnje povrća za tržište trebala bi se temeljiti na iskustvima nama susjednih zemalja (Slovenije, Italije, Austrije i Mađarske). Prikazane su mjere koje omogućuju pristup tržištima, ne samo u zemlji, nego i u zemljama Europske unije. Poljoprivrednici koji se odluče na neki vid ekološke proizvodnje povrća svjesni su prednosti i nedostataka takve proizvodnje, ali to je njihovo svjesno opredjeljenje. Navedene su glavne prednosti i najčešći nedostaci. Organska i mineralna gnojiva koja su dozvoljena u organsko-biološkoj proizvodnji povrća i njihova ograničenja prikazana su u slijedećem poglavlju. Bolesti i štetnici mogu izazvati manje ili veće štete na kulturama povrća za tržište, pa sve do potpunog stradanja usjeva, što predstavlja najveći rizik u proizvodnji. Mjere protiv bolesti i štetnika započinju mnogo prije sjetve ili sadnje kultura. kada se bolest ili štetnik pojavi dozvoljena sredstva zaštite imaju tek ograničeno djelovanje. Najvažnije su preventivne mjere. One uključuju sve aktivnosti usmjerene na razvoj zdrave i bujne biljke, a ograničavaju razvoj štetnih organizama. To je u prvom redu pravovremeno provođenje svih agrotehničkih mjera, pospješivanje razvoja prirodnih neprijatelja, primjena sredstava za jačanje otpornosti biljaka, a protiv štetnika koji se teško suzbijaju primjena zaštitnih mreža, što je taksativno navedeno. Ukratko su prikazane izravne mjere zaštite od bolesti i štetnika, kada se napad nije mogao izbjeći. Za proizvodnju povrća za tržište na organsko-biološki način potrebno je dobro agronomsko znanje i poznavanje bioloških svojstava vrsta i sorata, što omogućuje izbor tehnologija najbolje prilagođenih ekološkim uvjetima i namjeni proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0147003

Profili:

Avatar Url Ružica Lešić (autor)

Avatar Url Dean Ban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lešić, Ružica; Ban, Dean
Organsko-biološka proizvodnja povrća za tržište // Zbornik radova "Hrvatski put u ekološku poljoprivredu" / Maštrović, Z. (ur.).
Zagreb: Majke za prirodni zakon, 2003. str. 117-122 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Lešić, R. & Ban, D. (2003) Organsko-biološka proizvodnja povrća za tržište. U: Maštrović, Z. (ur.)Zbornik radova "Hrvatski put u ekološku poljoprivredu".
@article{article, author = {Le\v{s}i\'{c}, Ru\v{z}ica and Ban, Dean}, editor = {Ma\v{s}trovi\'{c}, Z.}, year = {2003}, pages = {117-122}, keywords = {Organsko-biolo\v{s}ka proizvodnja, Povr\'{c}e, Tr\v{z}i\v{s}te}, title = {Organsko-biolo\v{s}ka proizvodnja povr\'{c}a za tr\v{z}i\v{s}te}, keyword = {Organsko-biolo\v{s}ka proizvodnja, Povr\'{c}e, Tr\v{z}i\v{s}te}, publisher = {Majke za prirodni zakon}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Le\v{s}i\'{c}, Ru\v{z}ica and Ban, Dean}, editor = {Ma\v{s}trovi\'{c}, Z.}, year = {2003}, pages = {117-122}, keywords = {Organic production, vegetable, market}, title = {Vegetable organic production for market}, keyword = {Organic production, vegetable, market}, publisher = {Majke za prirodni zakon}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font