Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 164471

Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica


Mijat, Ivan; Zdolec, Nevijo; Kaša, Damir; Kozačinski, Lidija
Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica // Meso, 6 (2004), 1; 52-58 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 164471 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica
(Significance of starter cultures in the production of durable sausages)

Autori
Mijat, Ivan ; Zdolec, Nevijo ; Kaša, Damir ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso (1332-0025) 6 (2004), 1; 52-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
starter-kulture; trajne kobasice
(starter cultures; dry sausages)

Sažetak
Proizvodnja trajnih (fermentiranih) kobasica ima u našoj zemlji dugu tradiciju. Klasičnu (tradicionalnu) proizvodnju trajnih kobasica karakteriziraju zanatske metode. Takva je proizvodnja dugotrajna i skupa, a uz to nije ujednačena po kakvoći, što se u velikoj mjeri negativno odražava na njezinu rentabilnost i ekonomičnost. Na osnovi upotabe određenih aditiva i starter-kultura, odnosno njihova utjecaja u intenziviranju zrenja razvila se proizvodnja brzofermentiranih kobasica. Proces zrenja je najznačajnija faza u proizvodnji trajnih kobasica, naročito s obzirom na tvorbu poželjne crvene boje, povezanost nadjeva, konzistenciju i specifična senzorska svojstva gotovih proizvoda. rezultati dugogodišnjih istraživanja pokazuju da se ujednačena kakvoća trajnih kobasica u uvjetima potpune klimatizacije u komorama za zrenje, uz dodavanje specifičnih aditiva, postiže i dodavanjemizmeđu ostalih i bakterija rodova Lactobacillus i Micrococcus kao čistih ili miješanih kultura. Pokazalo se dauporaba ovih bakterija pored navedenog ima utjecaja i na higijensku ispravnost gotovih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mijat, Ivan; Zdolec, Nevijo; Kaša, Damir; Kozačinski, Lidija
Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica // Meso, 6 (2004), 1; 52-58 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Mijat, I., Zdolec, N., Kaša, D. & Kozačinski, L. (2004) Značenje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica. Meso, 6 (1), 52-58.
@article{article, author = {Mijat, Ivan and Zdolec, Nevijo and Ka\v{s}a, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2004}, pages = {52-58}, keywords = {starter-kulture, trajne kobasice}, journal = {Meso}, volume = {6}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Zna\v{c}enje starter-kultura u proizvodnji trajnih kobasica}, keyword = {starter-kulture, trajne kobasice} }
@article{article, author = {Mijat, Ivan and Zdolec, Nevijo and Ka\v{s}a, Damir and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2004}, pages = {52-58}, keywords = {starter cultures, dry sausages}, journal = {Meso}, volume = {6}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Significance of starter cultures in the production of durable sausages}, keyword = {starter cultures, dry sausages} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font