Pregled bibliografske jedinice broj: 164458
Domaće kobasice od izrade do jela
Domaće kobasice od izrade do jela. Zagreb: Gospodarski list, 2004 (prirucnik)
CROSBI ID: 164458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Domaće kobasice od izrade do jela
(Home sausages from the making to eat)
Autori
Pavičić, Željko
Ostali urednici
Patko, Vitomir
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Gospodarski list
Grad
Zagreb
Godina
2004
Stranica
188
ISBN
953-6824-15-9
Ključne riječi
kobasice; tehnologija proizvodnje; kućanstvo
(sausage; technology production; household)
Sažetak
Knjiga je namijenjena kao priručnik za spravljanje domaćih kobasica u kućanstvu. Tekstualno je podijeljena u više tematskih cjelina, koje obiluju slikama u boji i time doprinose boljem razumijevanju obrađene materije. U prvom dijelu knjige je stavljen naglasak na opis vrsta kobasica, pribora i higijenskih prilika kojih se treba pridržavati pri proizvodnji kobasica. Zatim slijedi opis sastojaka te vrste crijeva za izradu kobasica u kućanstvu. Nakon toga je opisana priprema i punjenje nadjeva te specifičnosti u izradi svježih, trajnih i kuhanih kobasica u kućanstvu. Posebnu cjelinu svakako čine pogreške u proizvodnji, promjene na kobasičarskim proizvodima i bakterijska otrovanja kobasica, koja se najčešće mogu pojaviti pri upotrebi onečišćenog mesa, nepridržavanja opisanih uvjeta u pojedinim fazama proizvodnje te neodgovarajućoj pohrani ili pripremi kobasica za jelo. Drugi dio knjige obrađuje recepte za izradu svježih, trajnih i kuhanih kobasica od različitih vrsta mesa. Pritom su opisani neki najpoznatiji tradicionalni recepti iz drugih dijelova svijeta, koji su dosada u našoj domaćoj kobasičarskoj proizvodnji bili gotovo nepoznati. Posebnu tematsku jedinicu ovog dijela knjige svakako predstavlja spravljanje vegeterijanskih kobasica za osobe koje iz zdravstvenih ili osobnih razloga ne konzumiraju meso u svojoj prehrani. Osim toga, ovaj dio knjige sadrži opisane recepte za izradu najpoznatijih vrsta domaćih kobasica, prvenstveno za čitatelje koji se odluče pridržavati tradicionalnih sastojaka u izradi kobasica. Zadnji dio knjige čine iskušani recepti za izradu različitih vrsta jela od kobasica, bilo kao predjelo, juha, salata ili glavno jelo. Knjiga je koristan priručnik za svako kućanstvo, jer predstavlja zaokruženu cjelinu o izradi i posluživanju kobasica za vlastite potrebe, pruža objašnjenja u pogledu stvaranja što bolje kvalitete kobasica i potiče našu tradicionalnu kobasičarsku proizvodnju pod sloganom « ; ; ; ; domaće je domaće» ; ; ; ; .
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina