Pregled bibliografske jedinice broj: 163910
Utjecaj natrijeva klorida na kost
Utjecaj natrijeva klorida na kost // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56 (2005), 39-44 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 163910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj natrijeva klorida na kost
(Effects of Sodium Chloride on Bone Health)
Autori
Šarić, Marija ; Piasek, Martina
Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 56
(2005);
39-44
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kalciurija; kuhinjska sol; osteoporoza; pregradnja kostiju
(calciuria; bone remodelling; osteoporosis; salt intake)
Sažetak
Poznato je da različiti prehrambeni čimbenici utječu na koštanu masu. Među njima važno mjesto zauzima kuhinjska sol (NaCl) zbog djelovanja natrija na pojačano izlučivanje kalcija mokraćom. Kalciurijski učinak natrija pokazan je u brojnim istraživanjima u ljudima svih dobnih skupina kao i na pokusnim životinjama. Pretpostavlja se da dugotrajno povišeni gubitak kalcija može izazvati gubitak koštane mase. U radu su prikazani patofiziološki temelji djelovanja natrija na metabolizam kalcija i moguće posljedice povećanog unosa kuhinjske soli na pregradnju kostiju i koštanu masu. Rezultati dosadašnjih istraživanja su proturječni i još uvijek se ne mogu donijeti konačni zaključci da li je povećani unos kuhinjske soli čimbenik rizika za nastanak osteoporoze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
0022012
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Biological Abstracts
- Excerpta Medica
- Index Medicus