Pregled bibliografske jedinice broj: 163755
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 163755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade
(UV/VIS methods in analysis of polyphenols in chocolate)
Autori
Budimir, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2003
Stranica
43
Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna
Ključne riječi
antioksidacijska sposobnost; čokolada; procijanidini; ukupni polifenoli; UV/VIS spektrofotometrija
(antioxidative activity; chocolate; procyanidins; total polyphenols; UV/VIS spectroscopy)
Sažetak
Posljednjih nekoliko godina istraživači aktivno proučavaju utjecaj čokolade na zdravlje ljudi. Posebna pozornost dana je polifenolima, kao što su (-)-epikatehin i odgovarajući flavonoidi, koji se pojavljuju u čokoladi i koji smanjuju mogućnost nastanka i razvoja kardiovaskularnih bolesti kao i karcinoma. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda određeni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost u šest uzoraka čokolada dvaju proizvođača. Iz odmašćenih čokolada različitih udjela kakao mase (D1 i D2 – 42 %, B1 i B2 – 46 %, EX1 i EX2 – 70 %) pripravljeni su ekstrakti u 70 %-tnom metanolu, koji su poslužili kao uzorci za određivanje ukupnih polifenola s Folin– Ciocalteau reagensom, za polukvalitativno određivanje procijanidina metodom po Bate– Smithu i za određivanje antioksidacijske sposobnosti DPPH – metodom. Nađeno je da udio polifenolnih spojeva u čokoladi ovisi o udjelu kakao mase, jednako kao i udio procijanidina. Najveću antioksidacijsku sposobnost također pokazuju uzorci s najvećim udjelom kakao mase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058024
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasna Vorkapić-Furač
(mentor)