Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 163755

UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade


Budimir, Ivana
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 163755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade
(UV/VIS methods in analysis of polyphenols in chocolate)

Autori
Budimir, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2003

Stranica
43

Mentor
Vorkapić-Furač, Jasna

Ključne riječi
antioksidacijska sposobnost; čokolada; procijanidini; ukupni polifenoli; UV/VIS spektrofotometrija
(antioxidative activity; chocolate; procyanidins; total polyphenols; UV/VIS spectroscopy)

Sažetak
Posljednjih nekoliko godina istraživači aktivno proučavaju utjecaj čokolade na zdravlje ljudi. Posebna pozornost dana je polifenolima, kao što su (-)-epikatehin i odgovarajući flavonoidi, koji se pojavljuju u čokoladi i koji smanjuju mogućnost nastanka i razvoja kardiovaskularnih bolesti kao i karcinoma. U radu su primjenom UV/VIS spektroskopskih metoda određeni polifenolni spojevi i njihova antioksidacijska sposobnost u šest uzoraka čokolada dvaju proizvođača. Iz odmašćenih čokolada različitih udjela kakao mase (D1 i D2 – 42 %, B1 i B2 – 46 %, EX1 i EX2 – 70 %) pripravljeni su ekstrakti u 70 %-tnom metanolu, koji su poslužili kao uzorci za određivanje ukupnih polifenola s Folin– Ciocalteau reagensom, za polukvalitativno određivanje procijanidina metodom po Bate– Smithu i za određivanje antioksidacijske sposobnosti DPPH – metodom. Nađeno je da udio polifenolnih spojeva u čokoladi ovisi o udjelu kakao mase, jednako kao i udio procijanidina. Najveću antioksidacijsku sposobnost također pokazuju uzorci s najvećim udjelom kakao mase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Vorkapić-Furač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Ivana
UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Budimir, I. (2003) 'UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva čokolade', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ivana}, year = {2003}, pages = {43}, keywords = {antioksidacijska sposobnost, \v{c}okolada, procijanidini, ukupni polifenoli, UV/VIS spektrofotometrija}, title = {UV/VIS metode u analizi polifenolnih spojeva \v{c}okolade}, keyword = {antioksidacijska sposobnost, \v{c}okolada, procijanidini, ukupni polifenoli, UV/VIS spektrofotometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Ivana}, year = {2003}, pages = {43}, keywords = {antioxidative activity, chocolate, procyanidins, total polyphenols, UV/VIS spectroscopy}, title = {UV/VIS methods in analysis of polyphenols in chocolate}, keyword = {antioxidative activity, chocolate, procyanidins, total polyphenols, UV/VIS spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font