Pregled bibliografske jedinice broj: 163630
Kemijski sastav kozjeg mlijeka
Kemijski sastav kozjeg mlijeka // European Dairy Congress / - (ur.).
Portorož: -, 2003. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 163630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav kozjeg mlijeka
(Chemical properties of goat milk)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza ; Cvrtila, Željka ; Majić, Tomislav ; Karadjole, Ivo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
European Dairy Congress
/ - Portorož, 2003
Skup
European Dairy Congress
Mjesto i datum
Portorož, Slovenija, 15.11.2003. - 18.11.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko; kemijski sastav
(goat milk; chemical properties)
Sažetak
Istraživan je kemijski sastav kozjeg mlijeka na 912 pojedinačnih uzoraka mlijeka koza alpina i sanske pasmine. Prosječna količina masti u pretraženim uzorcima iznosila je 3.46% (2.23-6.07%), bjelančevina 2.66% (1.87-4.63%), laktoze 4.80% (3.43-5.55%), bezmasne suhe tvari 8.24% (7.04-10.02%), a količina suhe tvari prosječno 11.70% (9.27-16.90%), odnosno količina vode 88.30% (83.10-90.73%). Unutar 7 laktacija najviše je kolebala količina masti a najmanje količina bjelančevina odnosno laktoze. ------------------------------------------------------------------------------------------The chemical composition of goat milk was investigated. The studies were performed on 912 individual milk samples collected from goats of alpine and saanen breed. The average quantity of fat in examined samples was 3.46% (2.23-6.07%), proteins 2.66% (1.87-4.63%), lactose 4.80% (3.43-5.55%), non-fat dry matter 8.24% (7.04-10.02%), respectively, and the content of dry matter was on an average 11.70% (9.27-16.90%), 88.30% (83.10-90.73%) of water, respectively. During 7 lactation periods, the greatest variations were recorded in fat content and minimum in protein and lactose content.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Tomislav Majić
(autor)
Ivo Karadjole
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)