Pregled bibliografske jedinice broj: 163315
Kvantitativni modeli namirnica i obroka
Kvantitativni modeli namirnica i obroka / Raič, Anđa (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2004
CROSBI ID: 163315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativni modeli namirnica i obroka
(Quantitative models of food and meals)
Autori
Senta, Ankica ; Pucarin-Cvetković, Jasna ; Doko Jelinić, Jagoda
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2004
Stranica
72
ISBN
953-176-252-X
Ključne riječi
planiranje prehrane; prehrambene navike; stanje uhranjenosti; učestalost potrošnje hrane; intervju o potrošnji hrane tijekom protekla 24 sata
(Dietary planning; Dietary habits; Nutritional assessment; Food frequency questionnaire; 24-hour recall)
Sažetak
Prehrana je bitan čimbenik okoliša, čiji se utjecaj na zdravlje populacije očituje tijekom cijeloga života. Utječe na rast i razvoj djece i mladeži, fizičku i radnu sposobnost, obrambene mehanizme organizma i intelektualne funkcije. Energetski neuravnotežena prehrana i neadekvatan unos pojedinih tvari dodatni su čimbenik rizika u razvoju bolesti krvožilnoga, lokomotornoga, gastrointestinalnog i endokrinog sustava, a pridonosi i nastanku malignih oboljenja. Stoga je nužno provoditi ocjenu stanja uhranjenosti populacije i njihovih prehrambenih navika kojom se utvrđuju prehrambeni poremećaji, ali istovremeno služe kao temeljni korak u poduzimanju mjera za unaprjeđenje zdravlja što je i cilj javnog zdravstva. Sukladno navedenom predloženi su upitnici prilagođeni našoj populaciji kao i našoj nacionalnoj kuhinji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita