Pregled bibliografske jedinice broj: 163153
Mikrobna kontaminacija svježeg povrća
Mikrobna kontaminacija svježeg povrća // Treći hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik = Third Croatian Congress of Microbiology with International Participation : Proceedings / Balenović, Mirta ; Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2004. str. 26-27 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 163153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobna kontaminacija svježeg povrća
(Microbial contamination of fresh vegetables)
Autori
Benussi-Skukan, Andrea ; Božović, Bojana ; Brlek-Gorski, Diana ; Bujas, Lidija ; Unić-Klarin, Branka ; Devčić, Marija ; Jarčov, Ljiljana ; Furjanić, Blaženja ; Hrastovčak, Sanja ; Hrastar-Kostešić, Vesna ; Humski, Andrea ; Premzl, Anđela ; Iharoš, Tamara ; Kolarović, Boža ; Končurat, Ana ; Kozačinski, Lidija ; Pintić, Nataša ; Ljevaković-Musladin, Ivana ; Palijan, Ana ; Homan-Krtić, Brigita ; Pavić, Siniša ; Laštre, Danja ; Pružinec-Popović, Blanka ; Saršon-Žarkovac, Ivona ; Pucar, Benito ; Oštrić-Kačar, Jelisava ; Šušković, Ana ; Uhitil, Sunčica ; Zagoršćak, Sanja ; Mihaljević-Herman, Vesna ; Zdolec, Nevijo ; Dunaj, Alemka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Treći hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik = Third Croatian Congress of Microbiology with International Participation : Proceedings
/ Balenović, Mirta ; Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatsko mikrobiološko društvo, 2004, 26-27
ISBN
953-96567-4-5
Skup
Hrvatski mikrobiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (3 : 2004)
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 04.10.2004. - 07.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
povrće; mikrobna kontaminacija
(vegetables; microbial contamination)
Sažetak
Svježe voće i povrće, termički neobrađeno, kao dio naše svakodnevne prehrane, posebno obilno u proljeće i ljeto, rijetko se ili gotovo nikada mikrobiološki kontrolira, dok postoji čitav niz literaturnih podataka o epidemijama uzrokovanim bakterijama porijeklom iz svježeg voća i povrća. Potaknuti gore navedenim, članovi Sekcije za mikrobiologiju namirnica će tijekom ljetnih mjeseci ispitivati mikrobiološku kontaminaciju (analizirati na prisustvo bakterija Enterobacteriacecae, Salmonella spp., Escherichia coli, Listeria monocytogenes i Enterococcus spp.) lisnatog povrća koje se uobičajeno konzumira sirovo, a koje se prodaje na našim zelenim tržnicama ili u trgovinama hranom. Svrha ovog ispitivanja je dobiti odgovor na pitanje: kakvo svježe voće kupujemo?
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Humski
(autor)
Diana Brlek Gorski
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Sanja Zagoršćak
(autor)
Andrea Benussi-Skukan
(autor)
Siniša Pavić
(autor)
Vesna Mihaljević-Herman
(autor)
Ana Palijan
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Ana Končurat
(autor)
Ivana Ljevaković-Musladin
(autor)
Marija Devčić
(autor)
Sunčica Uhitil
(autor)