Pregled bibliografske jedinice broj: 163139
Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu
Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 5 (2003), 5; 28-35 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 163139 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu
(Quality of the warped patties on the Zagreb market)
Autori
Majić, Slava ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 5
(2003), 5;
28-35
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pašteta; pašteta u ovitku; kuhana kobasica
(patties; warped patties; boiled sausages)
Sažetak
U okvirima ovog rada ocijenjena je kakvoća pašteta u ovitku na zagrebačkom tržištu, a obuhvatila je organoleptičku, bakteriološku i kemijsku pretragu. Ukupno je, metodom slučajnog odabira, uzorkovano 30 uzoraka pašteta različitih proizvođača. Ocjenom organoleptičkih svojstava utvrđeno je da su boja, miris i okus pašteta specifični u svim pretraženim uzorcima. Konzistencija je bila nespecifična i nemaziva u 4 pretražena uzorka pašteta proizvedenih u okvirima obrtničke proizvodnje. Bakteriološkom pretragom su u 14 uzoraka pašteta (46, 7%) utvrđene bakterije S. aureus, E. coli i C. perfringens. Ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija kretao se od 1, 0x102/g do 4, 6x104/g. Količina masti se u uzorcima pašteta kretala od 18% do najviše 45% i iznosila prosječno 28, 7%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
0053025
Profili:
Branimir Mioković
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Slava Majić
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- -