Pregled bibliografske jedinice broj: 162394
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 162394 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma
(Influence of different methods of fertilization on physical and chemical characteristics of barley)
Autori
Rebić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
31.03
Godina
2004
Stranica
44
Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Ključne riječi
ječam; gnojidba; kakvoća ječma
(barley; fertilization; quality of barley)
Sažetak
Ječam (Hordeum vulgare L.) je jedna od najstarijih ratarskih kultura i po važnosti je četvrta žitarica iza pšenice, kukuruza i riže. Ječam je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata je topljivim vlaknima koja pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi, ima značajnu količinu mineralnih tvari, posebno kalija, kalcija i fosfora, a sadrži malo kalorija. Kvaliteta ječma određuje se na osnovi: ocjene vanjskog izgleda, parametara utvrđenih mehaničkom analizom te parametara utvrđenih kemijsko-fizikalnom analizom. Usporedbom utjecaja različitih metoda gnojidbe (ječam uzgojen bez gnojidbe, kao bakterizirano sjeme, uz standardnu gnojidbu te uz bakterijsko gnojivo) na fizikalne i kemijske osobine ječma uočeno je da ječam uzgojen uz pomoć bakterijskog gnojiva imao zadovoljavajući prinos zrna, niži udio proteina što je značajno za proizvodnju piva, dobru hektolitarsku masu te je u budućnosti opravdano korištenje mikrobiološkog gnojiva u proizvodnji pivarskog ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija