Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 162394

Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma


Rebić, Ivana
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 162394 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma
(Influence of different methods of fertilization on physical and chemical characteristics of barley)

Autori
Rebić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
31.03

Godina
2004

Stranica
44

Mentor
Ugarčić-Hardi, Žaneta

Ključne riječi
ječam; gnojidba; kakvoća ječma
(barley; fertilization; quality of barley)

Sažetak
Ječam (Hordeum vulgare L.) je jedna od najstarijih ratarskih kultura i po važnosti je četvrta žitarica iza pšenice, kukuruza i riže. Ječam je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata je topljivim vlaknima koja pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi, ima značajnu količinu mineralnih tvari, posebno kalija, kalcija i fosfora, a sadrži malo kalorija. Kvaliteta ječma određuje se na osnovi: ocjene vanjskog izgleda, parametara utvrđenih mehaničkom analizom te parametara utvrđenih kemijsko-fizikalnom analizom. Usporedbom utjecaja različitih metoda gnojidbe (ječam uzgojen bez gnojidbe, kao bakterizirano sjeme, uz standardnu gnojidbu te uz bakterijsko gnojivo) na fizikalne i kemijske osobine ječma uočeno je da ječam uzgojen uz pomoć bakterijskog gnojiva imao zadovoljavajući prinos zrna, niži udio proteina što je značajno za proizvodnju piva, dobru hektolitarsku masu te je u budućnosti opravdano korištenje mikrobiološkog gnojiva u proizvodnji pivarskog ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (autor)

Avatar Url Žaneta Ugarčić-Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rebić, Ivana
Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Rebić, I. (2004) 'Utjecaj različitih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine ječma', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rebi\'{c}, Ivana}, year = {2004}, pages = {44}, keywords = {je\v{c}am, gnojidba, kakvo\'{c}a je\v{c}ma}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih metoda gnojidbe na fizikalne i kemijske osobine je\v{c}ma}, keyword = {je\v{c}am, gnojidba, kakvo\'{c}a je\v{c}ma}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rebi\'{c}, Ivana}, year = {2004}, pages = {44}, keywords = {barley, fertilization, quality of barley}, title = {Influence of different methods of fertilization on physical and chemical characteristics of barley}, keyword = {barley, fertilization, quality of barley}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font