Pregled bibliografske jedinice broj: 158891
Dielektricna spektroskopija biomaterijala
Dielektricna spektroskopija biomaterijala // Knjiga sažetaka: Dani Instituta za fiziku: Znanstvena konferencija, Promicanje ideja fizike / Ban, Ticijana ; Vučić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Institut za fiziku, 2004. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 158891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dielektricna spektroskopija biomaterijala
(Dielectric spectroscopy of bio-materials)
Autori
Tomić, Silvia ; Vuletić, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka: Dani Instituta za fiziku: Znanstvena konferencija, Promicanje ideja fizike
/ Ban, Ticijana ; Vučić, Zlatko - Zagreb : Institut za fiziku, 2004
Skup
Dani Instituta za fiziku: Znanstvena konferencija
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.02.2004. - 06.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
dielektrićna spektroskopija; biomaterijali; DNK; tanini
(dielectric spectroscopy; biomaterials; DNA; tanins)
Sažetak
Primijenili smo nisko-frekventnu dielektricnu spektroskopiju za detekciju i kvantifikaciju relaksacijskih procesa genomske DNK (1) i biljnih polifenola, tanina (2), u razlicitim kemijskim sredinama. U tu svrhu smo dizajnirali i izgradili komoru za mjerenje kompleksne vodljivosti uzoraka u tekucoj fazi malog volumena, koja zdruzena sa preciznim analizatorom impedancija Agilent 4294A, omogucava mjerenja u fekventnom području 10 Hz do 100 MHz te u području temperatura -20 do +60 oC. Dok se DNK po svojoj strukturi namece kao sistem-model za proucavanje kompleksne dinamike polimera i samoorganizirajucih struktura biomaterijala, tanini su najvazniji sastojci crnog vina, koje se moze modelirati kao kompleksni heterogeni koloid i cija fizikalno-kemijska svojstva evoluiraju u vremenu i od esencijalne su vaznosti za potencijal starenja i dugorocnu kvalitetu crnog vina. U ovom predavanju diskutirat cemo do sada dobivene rezultate dobivene na (a) uzorcima Na-DNK, izolirane iz lososovih testisa, otopljene u destiliranoj vodi, u rasponu koncentracija 0.059 do 10 mg/ml i na (b) uzorcima tanina, izoliranih iz kostica grozdja, srednjeg stupnja polimerizacije 8.6, otopljenih u hidro-alkoholnom otapalu, u rasponu koncentracija 0.6 do 6 mg/ml. (1) U suradnji sa: S.Dolanski Babic (Zavod za fiziku i biofiziku, Medicinski fakultet Sveucilista u Zagrebu), S.Krca i D.Ivankovic (Zavod za istrazivanje mora i okolisa, Institut Rudjer Bosskovic), L.Griparic (Dept. of Biological Chemistry, UCLA School of Medicine) (2) U suradnji sa: D.Zanchi (Laboratoire de Physique Theorique et Hautes Energies, Universite Paris VII), A.Vernhet i C.Poncet-Legrand (UMR Sciences pour l Oenologie, Montpellier)
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Fizika