Pregled bibliografske jedinice broj: 157153
Utjecaj komina maslina na priraste, hematološke i biokemijske pokazatelje krvi janjadi u tovu
Utjecaj komina maslina na priraste, hematološke i biokemijske pokazatelje krvi janjadi u tovu, 2003., magistarski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 157153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj komina maslina na priraste, hematološke i biokemijske pokazatelje krvi janjadi u tovu
(Influence of olive by-products on daily gains, hematological and biochemical blood indicators of fattening lambs)
Autori
Kostelić, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.05
Godina
2003
Stranica
54
Mentor
Rupić, Vlatko
Neposredni voditelj
Rupić, Vlatko
Ključne riječi
Komina maslina; prirast janjadi; hematološki i biokemijski pokazatelji krvi
(Olive by-products; lamb daily gain; hematological and biochemical blood indicators)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi nutritivni utjecaj različitih količina osušenih komina iz koncentriranog dijela obroka na priraste, hematološke pokazatelje, odnosno broj eritrocita, leukocita i trombocita, veličinu hematokrita i količinu hemoglobina u krvi, kao i na biokemijske parametre u krvnom serumu odnosno na količinu ukupnih bjelančevina, triglicerida, glikoze, kolesterola, ureje i kreatinina. Na osnovu rezultata istraživanja došli smo zaključka je janjad hranjena smjesama s 0 i 15% komina maslina imala signifikantno veću tjelesnu masu na kraju pokusa u odnosu na skupinu janjadi hranjenu smjesom s 30% komina maslina. Hranidba janjadi s 15 i 30% komina maslina nije utjecala na eritropoezu kao ni na količinu hemoglobina, vrijednosti hematokrita, leukocitopoezu, tvorbu trombocita, količinu ukupnih bjelančevina u krvi i količinu glukoze u krvi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)