Pregled bibliografske jedinice broj: 157105
Kakvoća voćnih prutića
Kakvoća voćnih prutića, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 157105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća voćnih prutića
(The quality of fruit bars)
Autori
Kajin, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.05
Godina
2004
Stranica
47
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
nutritivne pločice; orašasto voće; sušeno voće
(nutritive bars; nuts; dried fruit)
Sažetak
Na tržištu se mogu naći razne vrste nutritivnih pločica. U ovom radu, istraživanja su vršena na voćnim prutićima proizvedenim u laboratoriju, sastavljenim od sušenog i orašastog voća (smokve, šljive, grožđice, orasi, bademi i lješnjaci). Uzorci su skladišteni u periodu od dvanaest tjedana pri temperaturama +4°C i +24°C. Jednom tjedno određivani su fizikalno-kemijski parametri (udjeli šećera, masti, celuloze, pepela, vode i proteina), prisutnost mikroorganizama (aerobnih mezofilnih bakterija, plijesni, kvasaca, Enterobacteriaceae i sulfitoreducirajućih klostridija) i izvršena je senzorska analiza. Osim udjela pepela koji se nije mijenjao tijekom skladištenja, utvrđeno je da dolazi do promjena unutar svakog istraživanog parametra, pri čemu su promjene bile izraženije pri višoj temperaturi skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija