Pregled bibliografske jedinice broj: 157081
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 157081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physico-chemical parameters of honey samples)
Autori
Živković, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.03
Godina
2004
Stranica
66
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
med; fizikalno-kemijski parametri; statistički značajne razlike
(honey; physico-chemical parameters; statistical significant differences)
Sažetak
Med koji je dostupan na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjetima proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 93 uzorka 8 različitih vrsta meda (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski med te med planinske livade i livade) prikupljenih na području Republike Hrvatske i Slovenije. Određivani su tipični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze, tvari netopljivih u vodi, kiselost te maseni udjel pepela. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 9 do 16, 5 %, reducirajućih šećera 67, 3-72, 7 %, saharoze 2, 1-5, 8 %, tvari netopljivih u vodi 0, 01-0, 02 %, pepela 0, 07-0, 50 % te električna provodnost 0, 20-1, 38 % mS/cm, a kiselost 8, 5-21, 4 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara kako između različitih vrsta meda tako i unutar istih vrsta meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)