Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 157081

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda


Živković, Marija
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 157081 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physico-chemical parameters of honey samples)

Autori
Živković, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.03

Godina
2004

Stranica
66

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
med; fizikalno-kemijski parametri; statistički značajne razlike
(honey; physico-chemical parameters; statistical significant differences)

Sažetak
Med koji je dostupan na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjetima proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 93 uzorka 8 različitih vrsta meda (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski med te med planinske livade i livade) prikupljenih na području Republike Hrvatske i Slovenije. Određivani su tipični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze, tvari netopljivih u vodi, kiselost te maseni udjel pepela. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 9 do 16, 5 %, reducirajućih šećera 67, 3-72, 7 %, saharoze 2, 1-5, 8 %, tvari netopljivih u vodi 0, 01-0, 02 %, pepela 0, 07-0, 50 % te električna provodnost 0, 20-1, 38 % mS/cm, a kiselost 8, 5-21, 4 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara kako između različitih vrsta meda tako i unutar istih vrsta meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Živković, Marija
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Živković, M. (2004) 'Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Marija}, year = {2004}, pages = {66}, keywords = {med, fizikalno-kemijski parametri, statisti\v{c}ki zna\v{c}ajne razlike}, title = {Odre\djivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda}, keyword = {med, fizikalno-kemijski parametri, statisti\v{c}ki zna\v{c}ajne razlike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ivkovi\'{c}, Marija}, year = {2004}, pages = {66}, keywords = {honey, physico-chemical parameters, statistical significant differences}, title = {Determination of physico-chemical parameters of honey samples}, keyword = {honey, physico-chemical parameters, statistical significant differences}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font