Pregled bibliografske jedinice broj: 157054
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 157054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
(Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples)
Autori
Roso, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.03
Godina
2004
Stranica
48
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
korelacija; fizikalno-kemijski parametri; med
(correlation; physico-chemical parameters; honey)
Sažetak
U ovom radu ispitivani su fizikalno-kemijski parametri 93 uzorka različitih vrsta meda te je provedena njihova senzorska procjena. Određivani su slijedeći parametri: maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, maseni udjel saharoze, kiselost i maseni udjel pepela. Dobiveni rezultati pokazuju postojanje značajne korelacije između senzorske procjene i promatranih fizikalno-kemijskih parametara. Ovisno o vrsti meda i fizikalno-kemijskom parametru koeficijenti korelacije su u rasponu od 0, 3236 do 0, 9013. Najveći stupanj korelacije utvrđen je između senzorske procjene i električne provodnosti meda lipe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)