Pregled bibliografske jedinice broj: 156923
Aroma probiotičkih jogurta
Aroma probiotičkih jogurta, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 156923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aroma probiotičkih jogurta
(The aroma of the probiotic yogurts)
Autori
Kralj, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.11
Godina
2003
Stranica
65
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
komponente arome; probitički jogurt; skladištenje
(aroma compounds; probiotic yogurt; storage)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja je pratiti promjene udjela komponenata arome u probiotičkom jogurtu slovenskog proizvođača. Nastale promjene su istraživane ovisno o vremenu i temperaturi skladištenja. U radu je ispitivan udjel komponenata arome uzoraka probiotičkih jogurta tijekom skladištenja pri +4°C i +20°C. Određivani su udjeli acetaldehida, diacetila, etanola, mliječne, limunske i octene kiseline. Analize su vršene svaki peti dan počevši od nultog, tijekom dvadeset dana skladištenja. Rezultati pokazuju da je tijekom skladištenja došlo do promjena u koncentracijama komponenata arome. Tijekom dvadesetodnevnog skladištenja došlo je do povećanja koncentracije diacetila, etanola, limunske, mliječne i octene kiseline dok je istovremeno došlo do pada udjela acetaldehida. Sve uočene promjene u koncentracijama komponenata arome tijekom skladištenja značajnije su izražene pri višim temperaturnim razinama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058018
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)