Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156887

Promjene kakvoće sojinog ulja tijekom prženja namirnica


Ćustić, Biljana
Promjene kakvoće sojinog ulja tijekom prženja namirnica, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 156887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene kakvoće sojinog ulja tijekom prženja namirnica
(Quality changes of soybean oil during deep-fat frying of food)

Autori
Ćustić, Biljana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.11

Godina
2003

Stranica
56

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Prženje u dubokoj masnoći; sojino ulje; degradacija ulja
(Deep-fat frying; soybean oil; oil degradation)

Sažetak
Tijekom procesa prženja hrane većina jestivih ulja izložena je utjecaju vode iz namirnice, kisiku iz zraka te visokim temperaturama uslijed čega podliježu degradacijskim promjenama. U ovom radu praćene su degradacijske promjene sojinog ulja tijekom prženja namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. Istraživanje je obuhvatilo prženje 40 šarži namirnica tijekom pet dana, a uzorci za analizu uzimani su nakon svake četvrte ispržene šarže. Cilj istraživanja bio je utvrditi vremensku granicu nakon koje se ulje odbacuje te usporediti kakvoću sojinog ulja u kojem su pržene dvije različite vrste namirnica. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem jodnog broja, kiselinskog broja, peroksidnog broja, p-anisidinskog broja, indeksa refrakcije, intenziteta boje, udjela polarnih spojeva i senzorskom analizom. Količina oksidacijskih, hidrolitičkih i polimerizacijskih razgradnih produkata, formiranih tijekom procesa prženja, rasla je proporcionalno s vremenom prženja, odnosno, s brojem isprženih šarži obiju vrsta namirnica. Podrijetlo pržene namirnice (biljno ili životinjsko) utjecalo je na stupanj degradacije sojinog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ćustić, Biljana
Promjene kakvoće sojinog ulja tijekom prženja namirnica, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ćustić, B. (2003) 'Promjene kakvoće sojinog ulja tijekom prženja namirnica', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}usti\'{c}, Biljana}, year = {2003}, pages = {56}, keywords = {Pr\v{z}enje u dubokoj masno\'{c}i, sojino ulje, degradacija ulja}, title = {Promjene kakvo\'{c}e sojinog ulja tijekom pr\v{z}enja namirnica}, keyword = {Pr\v{z}enje u dubokoj masno\'{c}i, sojino ulje, degradacija ulja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}usti\'{c}, Biljana}, year = {2003}, pages = {56}, keywords = {Deep-fat frying, soybean oil, oil degradation}, title = {Quality changes of soybean oil during deep-fat frying of food}, keyword = {Deep-fat frying, soybean oil, oil degradation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font