Pregled bibliografske jedinice broj: 156816
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 156816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću
(Determination of water/total solid content in dried vegetables)
Autori
Lalek, Romano
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.10
Godina
2003
Stranica
70
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Sušeno povrće; određivanje udjela vode
(Dried vegetables; water content)
Sažetak
U kontroli kvalitete namirnica, određivanje vode je od velikog značaja, jer o količini vode zavisi sposobnost čuvanja i ispravnost namirnica u smislu zakonskih propisa. Sadržaj vode u sušenom povrću mora biti maksimalno 6-8% što je niže od propisanog (do 10%). Takav sadržaj vode u sušenom povrću daje mogučnost duljeg skladištenja, a ujedno onemogućuje djelovanje mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i razgradnju sušenog povrća. U ovom radu primjenjena je metoda vakuum sušenja za određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću (sušena mrkva, sušeni celer, sušeni pastrnjak, sušeni luk i sušeni krumpir) i uspoređena sa standardnom metodom sušenja. Rezultati određivanja masenog udjela vode dobiveni pomoću obje metode, statistički su interpretirani. Izračunate su mjere disperzije, linije regresije i intervali pouzdanosti za Yk. Prema postignutim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metode vakuum sušenja za uporabu, budući da je brža u odnosu na standardnu metodu sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija