Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156816

Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću


Lalek, Romano
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 156816 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću
(Determination of water/total solid content in dried vegetables)

Autori
Lalek, Romano

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.10

Godina
2003

Stranica
70

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
Sušeno povrće; određivanje udjela vode
(Dried vegetables; water content)

Sažetak
U kontroli kvalitete namirnica, određivanje vode je od velikog značaja, jer o količini vode zavisi sposobnost čuvanja i ispravnost namirnica u smislu zakonskih propisa. Sadržaj vode u sušenom povrću mora biti maksimalno 6-8% što je niže od propisanog (do 10%). Takav sadržaj vode u sušenom povrću daje mogučnost duljeg skladištenja, a ujedno onemogućuje djelovanje mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje i razgradnju sušenog povrća. U ovom radu primjenjena je metoda vakuum sušenja za određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću (sušena mrkva, sušeni celer, sušeni pastrnjak, sušeni luk i sušeni krumpir) i uspoređena sa standardnom metodom sušenja. Rezultati određivanja masenog udjela vode dobiveni pomoću obje metode, statistički su interpretirani. Izračunate su mjere disperzije, linije regresije i intervali pouzdanosti za Yk. Prema postignutim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metode vakuum sušenja za uporabu, budući da je brža u odnosu na standardnu metodu sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018


Citiraj ovu publikaciju:

Lalek, Romano
Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lalek, R. (2003) 'Određivanje masenog udjela vode u sušenom povrću', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lalek, Romano}, year = {2003}, pages = {70}, keywords = {Su\v{s}eno povr\'{c}e, odre\djivanje udjela vode}, title = {Odre\djivanje masenog udjela vode u su\v{s}enom povr\'{c}u}, keyword = {Su\v{s}eno povr\'{c}e, odre\djivanje udjela vode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lalek, Romano}, year = {2003}, pages = {70}, keywords = {Dried vegetables, water content}, title = {Determination of water/total solid content in dried vegetables}, keyword = {Dried vegetables, water content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font