Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156768

Mlijeko i prerađevine


Pavičić, Željko; Hadžiosmanović, Mirza
Mlijeko i prerađevine. Zagreb: Gospodarski list, 1996 (prirucnik)


CROSBI ID: 156768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mlijeko i prerađevine
(Milk and manufactures)

Autori
Pavičić, Željko ; Hadžiosmanović, Mirza

Ostali urednici
Patko, Vitomir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Gospodarski list

Grad
Zagreb

Godina
1996

Stranica
153

ISBN
960607035

Ključne riječi
definicija mlijeka; mliječna žlijezda; sastav mlijeka; mikroorganizmi u mlijeku; mužnja; fermentirani mliječni napitci
(definition of milk; udder; structure of milk; microorganisms in the milk; fermented milk drinks)

Sažetak
Knjiga sadrži s slikovnim prikazima i tablicama 153 stranice, a podijeljena je u 30 poglavlja. U uvodnom dijelu iznosi se proizvodnja i potrošnja mlijeka u svijetu i Republici Hrvatskoj. Poglavlje o mliječnoj žlijezdi prikazano je na jednostavan i razumljiv način, uz korištenje najnužnijih stručnih naziva na latinskom jeziku, a kao posebnu vrijednost ovog poglavlja treba naglasiti upotrebljenost najnovije anatomske nomenklature iz posebne edicije Nomina Anatomica Veterinaria (1994). U poglavlju "Sastav mlijeka", iznesen je prikaz kemijskog sastava mlijeka. Poglavlje "Mikroorganizmi u mlijeku" obrazloženo je vrlo detaljno s osnovnim prikazom sekretornog i postsekretornog onečišćenja mlijeka. Na poseban i stručan način u poglavlju o mužnji opisane su osobitosti strojne i ručne mužnje. U detalje je opisana pripremu muzača i životinja za mužnju kao i načine mužnje, kako pravilne tako i nepravilne oblike mužnje, jer od načina mužnje često počinju nedaće u mljekarstvu. Poglavlje "Mljekara" napisano je na temelju postoječeg Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (N.N. 20/92), čime knjiga postaje jedna zaokružena cjelina za svakog onog tko se želi baviti proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda u mini-mljekarama. U sljedećim poglavljima opisano je produžavanje održljivosti mlijeka osobine i greške mlijeka, konzumno mlijeko, fermentirani mlječni napici, koncentrirani i sušeni mliječni proizvodi, kao i proizvodnja maslaca, skorupa i sira. S obzirom na kvalitetu i stručnost cjelokupnog teksta, ova je stručno popularna knjiga od koristi svim čitateljima koji žele nešto više saznati o mlijeku i mliječnim prerađevinama, a stručnjacima pripomoć u savladavanju problema koji se mogu susresti u tehnologiji proizvodnje i prerade mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić, Željko; Hadžiosmanović, Mirza
Mlijeko i prerađevine. Zagreb: Gospodarski list, 1996 (prirucnik)
Pavičić, Ž. & Hadžiosmanović, M. (1996) Mlijeko i prerađevine. Zagreb, Gospodarski list.
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1996}, pages = {153}, keywords = {definicija mlijeka, mlije\v{c}na \v{z}lijezda, sastav mlijeka, mikroorganizmi u mlijeku, mu\v{z}nja, fermentirani mlije\v{c}ni napitci}, isbn = {960607035}, title = {Mlijeko i prera\djevine}, keyword = {definicija mlijeka, mlije\v{c}na \v{z}lijezda, sastav mlijeka, mikroorganizmi u mlijeku, mu\v{z}nja, fermentirani mlije\v{c}ni napitci}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1996}, pages = {153}, keywords = {definition of milk, udder, structure of milk, microorganisms in the milk, fermented milk drinks}, isbn = {960607035}, title = {Milk and manufactures}, keyword = {definition of milk, udder, structure of milk, microorganisms in the milk, fermented milk drinks}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font