Pregled bibliografske jedinice broj: 156768
Mlijeko i prerađevine
Mlijeko i prerađevine. Zagreb: Gospodarski list, 1996 (prirucnik)
CROSBI ID: 156768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mlijeko i prerađevine
(Milk and manufactures)
Autori
Pavičić, Željko ; Hadžiosmanović, Mirza
Ostali urednici
Patko, Vitomir
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Gospodarski list
Grad
Zagreb
Godina
1996
Stranica
153
ISBN
960607035
Ključne riječi
definicija mlijeka; mliječna žlijezda; sastav mlijeka; mikroorganizmi u mlijeku; mužnja; fermentirani mliječni napitci
(definition of milk; udder; structure of milk; microorganisms in the milk; fermented milk drinks)
Sažetak
Knjiga sadrži s slikovnim prikazima i tablicama 153 stranice, a podijeljena je u 30 poglavlja. U uvodnom dijelu iznosi se proizvodnja i potrošnja mlijeka u svijetu i Republici Hrvatskoj. Poglavlje o mliječnoj žlijezdi prikazano je na jednostavan i razumljiv način, uz korištenje najnužnijih stručnih naziva na latinskom jeziku, a kao posebnu vrijednost ovog poglavlja treba naglasiti upotrebljenost najnovije anatomske nomenklature iz posebne edicije Nomina Anatomica Veterinaria (1994). U poglavlju "Sastav mlijeka", iznesen je prikaz kemijskog sastava mlijeka. Poglavlje "Mikroorganizmi u mlijeku" obrazloženo je vrlo detaljno s osnovnim prikazom sekretornog i postsekretornog onečišćenja mlijeka. Na poseban i stručan način u poglavlju o mužnji opisane su osobitosti strojne i ručne mužnje. U detalje je opisana pripremu muzača i životinja za mužnju kao i načine mužnje, kako pravilne tako i nepravilne oblike mužnje, jer od načina mužnje često počinju nedaće u mljekarstvu. Poglavlje "Mljekara" napisano je na temelju postoječeg Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti za klanje životinja, obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla (N.N. 20/92), čime knjiga postaje jedna zaokružena cjelina za svakog onog tko se želi baviti proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda u mini-mljekarama. U sljedećim poglavljima opisano je produžavanje održljivosti mlijeka osobine i greške mlijeka, konzumno mlijeko, fermentirani mlječni napici, koncentrirani i sušeni mliječni proizvodi, kao i proizvodnja maslaca, skorupa i sira. S obzirom na kvalitetu i stručnost cjelokupnog teksta, ova je stručno popularna knjiga od koristi svim čitateljima koji žele nešto više saznati o mlijeku i mliječnim prerađevinama, a stručnjacima pripomoć u savladavanju problema koji se mogu susresti u tehnologiji proizvodnje i prerade mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb