Pregled bibliografske jedinice broj: 156746
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 235-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 156746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira
(The influence of mesofilic culture on yield and stability of fresh cheese)
Autori
Jukić, Ivana ; Jukić, Marija ; Božanić, Rajka
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53
(2003), 3;
235-245
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svježi sir; kulture; prinos; trajnost
(fresh cheeses; cultures; yield; stability)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj triju različitih mezofilnih kultura (Z-512, proizvođača NIZO, Nizozemska te DX-33E i DX-31E, proizvođača DSM, Australija) na prinos svježeg sira, udio suhe tvari, te stabilnost sira tijekom četrnaest dana čuvanja. Kultura Z-512 dala je najbolji prinos, odnosno iskorištenje mlijeka s obzirom na suhu tvar u svježem siru. Taj je uzorak sira jedini imao više od 20% suhe tvari. Sve tri kulture pokazale su dobru stabilnost pH-vrijednosti tijekom četrnaest dana čuvanja. Senzorska svojstva svježeg sira proizvedenog kulturom Z-512 ocjenjena su znatno bolje u odnosu na sireve proizvedene kulturama DX-33E i DX-31E. Svi su uzorci sireva najbolje ocjenjeni četrnaesti dan čuvanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Dairy Science Abstracts