Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156746

Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira


Jukić, Ivana; Jukić, Marija; Božanić, Rajka
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 235-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 156746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira
(The influence of mesofilic culture on yield and stability of fresh cheese)

Autori
Jukić, Ivana ; Jukić, Marija ; Božanić, Rajka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53 (2003), 3; 235-245

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
svježi sir; kulture; prinos; trajnost
(fresh cheeses; cultures; yield; stability)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj triju različitih mezofilnih kultura (Z-512, proizvođača NIZO, Nizozemska te DX-33E i DX-31E, proizvođača DSM, Australija) na prinos svježeg sira, udio suhe tvari, te stabilnost sira tijekom četrnaest dana čuvanja. Kultura Z-512 dala je najbolji prinos, odnosno iskorištenje mlijeka s obzirom na suhu tvar u svježem siru. Taj je uzorak sira jedini imao više od 20% suhe tvari. Sve tri kulture pokazale su dobru stabilnost pH-vrijednosti tijekom četrnaest dana čuvanja. Senzorska svojstva svježeg sira proizvedenog kulturom Z-512 ocjenjena su znatno bolje u odnosu na sireve proizvedene kulturama DX-33E i DX-31E. Svi su uzorci sireva najbolje ocjenjeni četrnaesti dan čuvanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058005

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Kušan Jukić (autor)

Avatar Url Rajka Božanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Ivana; Jukić, Marija; Božanić, Rajka
Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira // Mljekarstvo, 53 (2003), 3; 235-245 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Jukić, I., Jukić, M. & Božanić, R. (2003) Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svježeg sira. Mljekarstvo, 53 (3), 235-245.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Ivana and Juki\'{c}, Marija and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2003}, pages = {235-245}, keywords = {svje\v{z}i sir, kulture, prinos, trajnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Utjecaj mezofilnih kultura na prinos i trajnost svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i sir, kulture, prinos, trajnost} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Ivana and Juki\'{c}, Marija and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2003}, pages = {235-245}, keywords = {fresh cheeses, cultures, yield, stability}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {The influence of mesofilic culture on yield and stability of fresh cheese}, keyword = {fresh cheeses, cultures, yield, stability} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Dairy Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font