Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156731

Kolinje i mesni specijaliteti


Pavičić, Željko
Kolinje i mesni specijaliteti. Zagreb: Gospodarski list, 1997 (prirucnik)


CROSBI ID: 156731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kolinje i mesni specijaliteti
(Butchering and meat products)

Autori
Pavičić, Željko

Ostali urednici
Patko, Vitomir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Gospodarski list

Grad
Zagreb

Godina
1997

Stranica
165

ISBN
953-96180-3-7

Ključne riječi
postupak klanja; hlađenje; soljenje; dimljenje mesa; recepti za izradu kobasica
(procedure butcherings; cooling; salting; cure; recipes forthe making sausage)

Sažetak
Knjiga sadrži 150 stranica, sa više od 15 poglavlja i manjih cjelina, 30 slika, 5 tablica, te više od 30 bibliografskih jedinica. U uvodnom djelu se na vrlo jednostavan i zanimljiv način iznosi značenje svinje kao domaće životinje u povijesti čovječanstva, a zatim slijedi opis građe i kemijski sastav mesa, te osnovne karakteristike svinjskog mesa. Poglavlje u kojima je iznesen postupak klanja svinja na obiteljskim gospodarstvima napisan je vrlo podrobno uz osvrt na veterinarsko - sanitarnu kontrolu mesa kao važne mjere u svrhu zaštite potrošaća od pojedinih bolesti koje se mesom svinja mogu prenijeti na ljude. U slijedećim poglavljima se na jednostavan i pristupačan način obrađuje kategorizacija svinjskog mesa, zatim promjene na mesu poslije klanja, te kvarenje mesa. Također su ukratko opisana bakterijska otrovanja mesom, čime je čitatelj na najednostavniji, ali stručan način upoznat i s ovom materijom. Štivo je pisano jednostavno i razumljivo za široki krug čitalačke publike, a upučuje na vrlo zanimljivu i aktuelnu problematiku proizvodnje svinjskog mesa na obiteljskim gospodarstvima. Knjigom je obuhvaćeno sve zanimljivo za jednog budućeg čitatelja koji nema spoznaja o ovoj problematici, ali koji želi saznati gotovo sve što je važno o klanju svinja i spravljanju različitih proizvoda od svinjskog mesa za vlastite potrebe.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Željko Pavičić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić, Željko
Kolinje i mesni specijaliteti. Zagreb: Gospodarski list, 1997 (prirucnik)
Pavičić, Ž. (1997) Kolinje i mesni specijaliteti. Zagreb, Gospodarski list.
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1997}, pages = {165}, keywords = {postupak klanja, hla\djenje, soljenje, dimljenje mesa, recepti za izradu kobasica}, isbn = {953-96180-3-7}, title = {Kolinje i mesni specijaliteti}, keyword = {postupak klanja, hla\djenje, soljenje, dimljenje mesa, recepti za izradu kobasica}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1997}, pages = {165}, keywords = {procedure butcherings, cooling, salting, cure, recipes forthe making sausage}, isbn = {953-96180-3-7}, title = {Butchering and meat products}, keyword = {procedure butcherings, cooling, salting, cure, recipes forthe making sausage}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font