Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 156657

Pripravljanje sira u kućanstvu


Pavičić, Željko
Pripravljanje sira u kućanstvu. Zagreb: Gospodarski list, 1996 (prirucnik)


CROSBI ID: 156657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pripravljanje sira u kućanstvu
(Production of cheese at home)

Autori
Pavičić, Željko

Ostali urednici
Patko, Vitomir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Gospodarski list

Grad
Zagreb

Godina
1996

Stranica
114

ISBN
953-96180-1-0

Ključne riječi
proizvodnja sira; vrste sireva; greške sireva; jela od sireva
(Tehnology of production of cheese; kinds of cheeses; mistakes of cheeses; eat from cheeses)

Sažetak
Knjiga sadrži sa slikovnim prikazima i tablicama 114 stranica i podijeljena je u dva dijela. U prvom dijelu knjige opisuje se povijesni razvoj mljekarstva i sirarstva pri čemu su vrlo originalno sročene povijesne činjenice o iskoristivosti mlijeka u prehrani ljudi kao i početak fermentacije mlijeka u fazi razvoja sirarstva. Nadalje je na jadnostavan i razumljiv način opisana proizvodnju sira, od kemijskog sastava i mikroflore sireva pa do upotrebljivosti mlijeka za proizvodnju sira, te njege sira tijekom zrenja i njegovog skladištenja. Na ovome mjestu treba naglasiti da su uzeti u obzir sve glavni i temeljni tehnološki procesi pri proizvodnji sireva kako bi bilo razumljivo koje sve faze tehnološke obrade treba proći da bi od mlijeka proizveli sir. Nakon toga, obrađuju se pojedini autohtoni sireve Hrvatske i pri tome koristi riječnik podneblja u kojem se određena vrsta sira proizvodi kako bi se što više približila ona iskonska proizvodnja sireva koja se još uvijek koristi u nekim krajevima naše domovine. U drugom dijelu knjige opisano je više od 50 recepata za spravljanje jela od sireva, čime će zadovoljstvo za ljubitelje jela od sireva biti veće budući da na jednom mjestu imaju opisanu proizvodnju sireva i spravljanje jela od sireva u vlastitom kućanstvu. Prilikom pisanja ove knjige autor je bio upoznat s domaćom i inozemnom literaturom iz ovog područja što dokazuje 12 citiranih domaćih i inozemnih knjiga i 33 rasprave objavljene u domaćim časopisima. Objavljivanjem ove stručno-popularne knjige široka čitalačka publika je dobila jedan izvrstan vodič kroz pravljenje sireva u kućanstvu, a učenici srednjih poljoprivrednih škola učevno štivo koje će im pomoći u savladavanju gradiva iz sirarstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Pavičić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavičić, Željko
Pripravljanje sira u kućanstvu. Zagreb: Gospodarski list, 1996 (prirucnik)
Pavičić, Ž. (1996) Pripravljanje sira u kućanstvu. Zagreb, Gospodarski list.
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1996}, pages = {114}, keywords = {proizvodnja sira, vrste sireva, gre\v{s}ke sireva, jela od sireva}, isbn = {953-96180-1-0}, title = {Pripravljanje sira u ku\'{c}anstvu}, keyword = {proizvodnja sira, vrste sireva, gre\v{s}ke sireva, jela od sireva}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, author = {Pavi\v{c}i\'{c}, \v{Z}eljko}, collectioneditor = {Patko, Vitomir}, year = {1996}, pages = {114}, keywords = {Tehnology of production of cheese, kinds of cheeses, mistakes of cheeses, eat from cheeses}, isbn = {953-96180-1-0}, title = {Production of cheese at home}, keyword = {Tehnology of production of cheese, kinds of cheeses, mistakes of cheeses, eat from cheeses}, publisher = {Gospodarski list}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font