Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 15586

Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica


Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Prejac, Sandra; Mamić, Marina
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 105-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 15586 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica
(Rheological characteristics of yoghurt with wheat germs addition)

Autori
Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Prejac, Sandra ; Mamić, Marina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 48 (1998), 2; 105-114

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
jogurt; pšenične klice; reološki parametri
(yoghurt; wheat germs; rheological parameters)

Sažetak
Dodatkom pšeničnih klica u fermentirane mliječne proizvode mogu se pripraviti nove vrste napitaka. U laboratorijskim uvjetima, a prema uobičajenom (tradicionalnom) postupku, koji se koristi u domaćinstvu pripravljeni su uzorci jogurta, čija se kvaliteta i održivost pratila određivanjem reoloških parametara (indeksa tečenja, koeficijenta konzistencije) i mjerenjem volumena izdvojene sirutke. Za pripravu se koristilo mlijeko individualnog proizvođača sa 4,1% mliječne masti i industrijski obrađeno pasterizirano i homogenizirano mlijeko sa 3,2% mliječne masti. Pripravljeni uzorci sa dodatkom pšeničnih klica imaju više vrijednosti određivanih parametara u odnosu na uzorke bez dodatka klica. Pšenične klice imaju povoljan utjecaj na strukturu, teksturu i održivost koaguluma pripravljenih uzoraka jer dolazi do njihovog bubrenja, što povećava plastičnost uzoraka. Uzorci pripravljeni od industrijski obrađenog mlijeka su rjeđe konzistencije, izdvajaju više sirutke, a posljedica je manju trajnost uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (autor)

Avatar Url Sandra Hamin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berković, Katarina; Lalić, Ljerka Marija; Prejac, Sandra; Mamić, Marina
Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica // Mljekarstvo, 48 (1998), 2; 105-114 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Berković, K., Lalić, L., Prejac, S. & Mamić, M. (1998) Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica. Mljekarstvo, 48 (2), 105-114.
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Prejac, Sandra and Mami\'{c}, Marina}, year = {1998}, pages = {105-114}, keywords = {jogurt, p\v{s}eni\v{c}ne klice, reolo\v{s}ki parametri}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva jogurta s dodatkom p\v{s}eni\v{c}nih klica}, keyword = {jogurt, p\v{s}eni\v{c}ne klice, reolo\v{s}ki parametri} }
@article{article, author = {Berkovi\'{c}, Katarina and Lali\'{c}, Ljerka Marija and Prejac, Sandra and Mami\'{c}, Marina}, year = {1998}, pages = {105-114}, keywords = {yoghurt, wheat germs, rheological parameters}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {48}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Rheological characteristics of yoghurt with wheat germs addition}, keyword = {yoghurt, wheat germs, rheological parameters} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Food Science &#38
  • Technology





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font