Pregled bibliografske jedinice broj: 155148
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 155148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije
(Production of starch, starch hydrolysates and modified starches for confectionary industry needs)
Autori
Šubarić, Drago ; Palokaj, Fran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
škrob; modificirani škrobovi; škrobni hidrolizati
(starch; modified starches; starch hydrolizates)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba i proizvoda na bazi škroba u stalnom je porastu. Navedeni proizvodi imaju značajnu primjenu u različitim industrijama kao što su prehrambena, farmaceutska, tekstilna, industrija papira, građevinarstvo i dr. Slika 1. Planirana potrošnja škroba u svijetu do 2010. godine. Nativni škrob zbog svojih svojstava (prvenstveno retrogradacije) ima relativno malu i ograničenu primjenu u prehrambenoj industriji te se u ovom slučaju (u najvećoj mjeri) smatra sirovinom za proizvodnju različitih ugljikohidrata koji, zahvaljujući svojim funkcionalnim svojstvima, imaju značajnu primjenu u proizvodnji hrane. Primjenom različitih termičkih, kemijskih i enzimskih postupaka moguće je dobiti veliki broj proizvoda različitih svojstava i mogućnosti primjene kako u prehrambenoj tako i u drugim industrijama. Sve navedene proizvode možemo svrstati u tri velike skupine: škrobovi, modificirani škrobovi i škrobni hidrolizati, odnosno proizvodi dobiveni na bazi hidrolizata. U zemljama Europske unije najviše škroba se proizvede iz kukuruza, potom pšenice te krumpira. Republika Hrvatska, iako je poznata po proizvodnji kukuruza (kvaliteta i količina), do sada nije imala tvornicu za preradu navedene žitarice u škrob. U radu će biti prezentirane mogućnosti proizvodnje škroba i proizvoda na bazi škroba u Republici Hrvatskoj te plan proizvodnje u tvornici za mokru preradu kukuruza u Belom Manastiru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA