Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 155148

Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije


Šubarić, Drago; Palokaj, Fran
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 155148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije
(Production of starch, starch hydrolysates and modified starches for confectionary industry needs)

Autori
Šubarić, Drago ; Palokaj, Fran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
škrob; modificirani škrobovi; škrobni hidrolizati
(starch; modified starches; starch hydrolizates)

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba i proizvoda na bazi škroba u stalnom je porastu. Navedeni proizvodi imaju značajnu primjenu u različitim industrijama kao što su prehrambena, farmaceutska, tekstilna, industrija papira, građevinarstvo i dr. Slika 1. Planirana potrošnja škroba u svijetu do 2010. godine. Nativni škrob zbog svojih svojstava (prvenstveno retrogradacije) ima relativno malu i ograničenu primjenu u prehrambenoj industriji te se u ovom slučaju (u najvećoj mjeri) smatra sirovinom za proizvodnju različitih ugljikohidrata koji, zahvaljujući svojim funkcionalnim svojstvima, imaju značajnu primjenu u proizvodnji hrane. Primjenom različitih termičkih, kemijskih i enzimskih postupaka moguće je dobiti veliki broj proizvoda različitih svojstava i mogućnosti primjene kako u prehrambenoj tako i u drugim industrijama. Sve navedene proizvode možemo svrstati u tri velike skupine: škrobovi, modificirani škrobovi i škrobni hidrolizati, odnosno proizvodi dobiveni na bazi hidrolizata. U zemljama Europske unije najviše škroba se proizvede iz kukuruza, potom pšenice te krumpira. Republika Hrvatska, iako je poznata po proizvodnji kukuruza (kvaliteta i količina), do sada nije imala tvornicu za preradu navedene žitarice u škrob. U radu će biti prezentirane mogućnosti proizvodnje škroba i proizvoda na bazi škroba u Republici Hrvatskoj te plan proizvodnje u tvornici za mokru preradu kukuruza u Belom Manastiru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Palokaj, Fran
Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije // 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske
Lovran, Hrvatska, 2004. str. 1-2 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D. & Palokaj, F. (2004) Proizvodnja škroba, škrobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije. U: 12. stručno savjetovanje inženjera konditorske industrije Hrvatske.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Palokaj, Fran}, year = {2004}, pages = {1-2}, keywords = {\v{s}krob, modificirani \v{s}krobovi, \v{s}krobni hidrolizati}, title = {Proizvodnja \v{s}kroba, \v{s}krobnih hidrolizata i modifikata za potrebe konditorske industrije}, keyword = {\v{s}krob, modificirani \v{s}krobovi, \v{s}krobni hidrolizati}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Palokaj, Fran}, year = {2004}, pages = {1-2}, keywords = {starch, modified starches, starch hydrolizates}, title = {Production of starch, starch hydrolysates and modified starches for confectionary industry needs}, keyword = {starch, modified starches, starch hydrolizates}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font