Pregled bibliografske jedinice broj: 155135
Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.)
Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.), 2004., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 155135 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska svojstva aromatičnih biljaka - mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.)
(Antioxidative properties of aromatic plants - origano (Origanum vulgare L.), thyme (Thymus vulgaris L.) and wild thyme (Thymus serpyllum L.))
Autori
Kulišić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2004
Stranica
135
Mentor
Miloš, Mladen
Ključne riječi
antioksidans; eterična ulja; majčina dušica; mravinac; timijan; vodene infuzije
(antioxidant; aqueous infusions; essential oils; garden thyme; oregano; wild thyme)
Sažetak
Tvari, koje djeluju na način, da štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala nazivaju se antioksidansima. Smatra se, da su mnoge bolesti upravo posljedica neodgovarajućeg unosa antioksidacijskih nutrijenata iz hrane. U tom je smislu izuzetno povećan interes prehrambene industrije za spojevima koji posjeduju antioksidacijsko djelovanje, i to najviše onima iz prirodnih izvora jer su poznata saznanja o štetnosti sintetskih antioksidanasa (BHT, BHA). Eterična ulja i vodene infuzije aromatskog i začinskog bilja, poput mravinca (Origanum vulgare L.), timijana (Thymus vulgaris L.) i majčine dušice (Thymus serpyllum L.), bogati su izvor spojeva s antioksidacijskim svojstvima. Antioksidacijsko djelovanje eteričnih ulja iz mravinca, timijana i majčine dušice, čiji je kemijski sastav ispitan uz pomoć plinske kromatografije vezane na spektrometeriju masa, određen je uz pomoć DPPH metode, metode izbjeljivanja b-karotena, metode s tiobarbiturnom kiselonom (TBA metoda) i Rancimat metode. U cilju određivanja spojeva, ili grupe spojeva, koji su nosioci antioksidacijskog djelovanja eteričnih ulja mravinca, timijana i majčine dušice, provedeno je frakcioniranje ulja na frakcije sa spojevima koje sadrže kisik (CHO frakcija) i na frakcije spojeva bez kisika (CH frakcija). Eterična ulja mravinca, timijana i majčine dušice pokazuju dobra antioksidacijska svojstva, zbog prisustva fenolnih spojeva -timola i karvakrola. Vodene infuzije mravinca, timijana i majčine dušice sadrže polifenolne spojeve, flavonoide i fenolne kiseline, pa u skladu s tim pokazuju dobra antioksidacijska svojstva prema DPPH metodi, metodi izbjeljivanja b-karotena i Rancimat metodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija