Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 155101

Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka


Šubarić, Drago; Miličević, Dijana; Pašalić, Hatidža; Babić, Jurislav; Šabanović, Marizela; Aljić, Mirna
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka // Zbornik radova "Drugi simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije"
Bihać, 2004. str. 184-184 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 155101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka
(Inhibition of enzymatic oxidation of polyphenols and browning of pear juice and cut pears)

Autori
Šubarić, Drago ; Miličević, Dijana ; Pašalić, Hatidža ; Babić, Jurislav ; Šabanović, Marizela ; Aljić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova "Drugi simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije" / - Bihać, 2004, 184-184

Skup
Drugi simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije

Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 28.09.2004. - 30.09.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
polifenoli; posmeđivanje; kruška
(polyphenols; browning; pear)

Sažetak
Polifenoli predstavljaju važnu skupinu spojeva nazočnih u voću i povrću kao i u proizvodima na bazi voća i povrća. Važni su za postizanje arome i boje proizvoda od voća i povrća, a prema najnovijim istraživanjima, polifenolni spojevi imaju značajnu ulogu po ljudsko zdravlje. Međutim, fenolne tvari mogu imati i negativan učinak, osobito kod proizvoda od voća i povrća gdje mogu, u reakcijama enzimskog posmeđivanja, sudjelovati u tvorbi nepoželjenh taloga, odnosno žutih i smeđih pigmenata. Do navedene pojave dolazi pri preradi voća i povrća, gdje djelovanjem enzima polifenol-oksidaze, dolazi do oksidacije polifenola. Cilj ovog rada je istraživanje utjecaja askorbinske kiseline, kalijeva sorbata i 4-heksilrezorcinola na sprječavanje oksidacije polifenoja u soku krušaka te na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka. Kao uzorci u radu su korištene kruške sorte Williams i Abate fetel kao kultivirane sorte te Kolačuša kao autohtona sorta s područja sjeveroistočne Bosne. Rezultati istraživanja su pokazali da je najbolji učinak na sprječavanje oksidacije polifenola u soku kruške tijekom 24 sata imao 4-heksilrezorcinol, dok je nabolji učinak na sprječavanje promjene boje svježe narezanih krušaka imala obrada askorbinske kiseline te kalijeva sorbata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Miličević, Dijana; Pašalić, Hatidža; Babić, Jurislav; Šabanović, Marizela; Aljić, Mirna
Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka // Zbornik radova "Drugi simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije"
Bihać, 2004. str. 184-184 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šubarić, D., Miličević, D., Pašalić, H., Babić, J., Šabanović, M. & Aljić, M. (2004) Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posmeđivanja soka kruške i narezanih krušaka. U: Zbornik radova "Drugi simpozij poljoprivrede, veterinarstva, šumarstva i biotehnologije".
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and Alji\'{c}, Mirna}, year = {2004}, pages = {184-184}, keywords = {polifenoli, posme\djivanje, kru\v{s}ka}, title = {Inhibicija enzimske oksidacije polifenola i posme\djivanja soka kru\v{s}ke i narezanih kru\v{s}aka}, keyword = {polifenoli, posme\djivanje, kru\v{s}ka}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Mili\v{c}evi\'{c}, Dijana and Pa\v{s}ali\'{c}, Hatid\v{z}a and Babi\'{c}, Jurislav and \v{S}abanovi\'{c}, Marizela and Alji\'{c}, Mirna}, year = {2004}, pages = {184-184}, keywords = {polyphenols, browning, pear}, title = {Inhibition of enzymatic oxidation of polyphenols and browning of pear juice and cut pears}, keyword = {polyphenols, browning, pear}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font