Pregled bibliografske jedinice broj: 154788
Senzorička valorizacija plodova jabuke sorti Jonagold, Melrose, Idared i Granny Smith
Senzorička valorizacija plodova jabuke sorti Jonagold, Melrose, Idared i Granny Smith // 36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) = 36th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation Achievements and Perspectives of Croatian Agriculture : (collection of summaries)
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 242-242 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 154788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorička valorizacija plodova jabuke sorti Jonagold, Melrose, Idared i Granny Smith
(Sensory Evaluation of Apple Cultivars Jonagold, Melrose, Idared and Granny Smith)
Autori
Duralija, Boris ; Miletić, Sandra ; Čmelik, Zlatko ; Dobričević, Nadica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) = 36th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation Achievements and Perspectives of Croatian Agriculture : (collection of summaries)
/ - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000, 242-242
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva = 36th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation Achievements and Perspectives of Croatian Agriculture
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
jabuka; boja; tvrdoća; senzorički test
(apple; colour; firmness; sensory test)
Sažetak
Senzorička svojstva ploda jabuke (Malus x domestica) imaju u voćarskoj proizvodnji veliko značenje. S tim ciljem obavljena je senzorička valorizacija četiri sorte jabuke. Sorte jabuke ubrane u Slavoniji (Našice) 1998. godine bile su podvrgnute senzoričkom testu, koji je obuhvaćao dvije vizualne i četiri unutarnje osobine ploda. Istraživanje je provedeno među studentima Agronomskog fakulteta koji su plodove ocjenjivali skalom od 1do 9 bodova za svako svojstvo. Utvrđene su razlike (P<0.01) između sorata unutar svojstava izgled ploda, boja, tekstura, zrelost i tvrdoća. Statistički opravdane razlike (P<0.01) nisu ustanovljene između istraživanih sorata za svojstvo okusa. Prema dobivenim rezultatima senzoričke valorizacije za sva svojstva najbolje su prihvaćene sorte Granny Smith i Idared, dok je sorta Melrose bila najslabije ocijenjena. Dobiveni rezultati oslikavaju navike potrošača, ali i u velikoj mjeri ovise o stanju plodova pri ocjenjivanju senzoričkim testom.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb