Pregled bibliografske jedinice broj: 154484
Valorizacija plodova jabuka sorti Idared, Jonagold, Golden Delicious i Florina iz voćnjaka Borinci
Valorizacija plodova jabuka sorti Idared, Jonagold, Golden Delicious i Florina iz voćnjaka Borinci, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 154484 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija plodova jabuka sorti Idared, Jonagold, Golden Delicious i Florina iz voćnjaka Borinci
(Valorization of apple fruits including Idared, Jonagold, Golden Delicious and Florina cultivars from Borinci)
Autori
Žagrović, Alan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.10
Godina
2004
Stranica
31
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Malus x domestica Borkh.; suha topljiva tvar; tvrdoća; degustacija
(Malus x domestica Borkh.; total soluble solid; firmness; sensory evaluation)
Sažetak
Plantaža jabuka Borinci svojevremeno je bila najveća na području Europe, međutim nije bilo sustavne valorizacije plodova. Sortiment jabuka brzo se mijenja. Uvode se neprestano nove sorte, ali se istovremeno unapređuju i tehnologije uzgoja, berbe, čuvanja i transporta plodova. U jesen 2000. godine provedena je valorizacija ubranih plodova četiri sorte jabuka (Idared, Jonagold, Golden Delicious i Florina). Mjerena su fizikalno kemijska svojstva (suha topljiva tvar, tvrdoća, količina škroba), pomološke karakteristike (masa, visina, širina) i obavljena je degustacija plodova, pri čemu su ocjenjivanja različita svojstva (sočnost, aroma, odnos šećera/kiselina i opći dojam). Iako je sorta Idared imala najmanju suhu topljivu tvar postigla je najbolju prosječnu ocjenu u degustaciji, dok je najlošije ocjenjena sorta Golden Delicious. Suha topljiva tvar, tvrdoća, te napose ukupna prosječna ocjena u degustaciji bila je iznad očekivanja kod relativno nove sorte Florina, koja je stvorena u programu dobivanja sorti otpornih na najvažnije bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)