Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 153993

Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke


Šubarić, Drago; Kovačević, Dragan; Piližota, Vlasta; Nedić Tiban, Nela; Miličević, Borislav
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 95-104 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 153993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
(Rheology of whey protein concentrate solutions as a function of addition of hydrocolloids and temperature)

Autori
Šubarić, Drago ; Kovačević, Dragan ; Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Miličević, Borislav

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 48 (2003), 53; 95-104

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
(rheological properties; whey protein concentrate; hydrocolloids)

Sažetak
U radu su istraživana reološka svojstva otopina koncentrata proteina sirutke (WPC-60% proteina) kao i utjecaj hidrokoloida (karagen, karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača i guar) na reološka svojstva otopina koncentrata proteina sirutke. Mjerenja su obavljena pomoću rotacijskog viskozimetra u temperaturnom području od -5 do 77 °C. Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva WPC na reološka svojstva praćen je pri slijedećim udjelima suhe tvari: 15, 20, 25, 30, 35 i 40%. Za izračun reoloških parametara (koeficijent konzistencije i indeks tečenja) uspješno je primjenjen Ostwald-Reinerov "stupnjeviti zakon". Utjecaj temperature na viskoznost otopina praćena je pomoću Arrhenuis-ovog modela. Rezultati su pokazali da otopine koncentrata proteina sirutke, masenih udjela od 15 do 30% suhe tvari imaju, pri svim uvjetima pri kojima su provedena mjerenja svojstva pseudoplastičnih tekućina. Otopine s 35% suhe tvari (pri 0 °C) i 40% suhe tvari pri 10 °C i 0 °C imale su tiksotropna svojstva. Maseni udio suhe tvari sirutke, vrsta hidrokoloida i temperatura imali su znakovit utjecaj na konzistenciju otopina WPC, kao i na svojstva tečenja. Od navedenih hidrokoloida najveći utjecaj na reološka svojstva otopina WPC imao je dodatak karagena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001
0113008

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Kovačević, Dragan; Piližota, Vlasta; Nedić Tiban, Nela; Miličević, Borislav
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 95-104 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Šubarić, D., Kovačević, D., Piližota, V., Nedić Tiban, N. & Miličević, B. (2003) Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (53), 95-104.
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pili\v{z}ota, Vlasta and Nedi\'{c} Tiban, Nela and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav}, year = {2003}, pages = {95-104}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {48}, number = {53}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj temperature i hidrokoloida na reolo\v{s}ka svojstva koncentrata proteina sirutke}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, koncentrat proteina sirutke, hidrokoloidi} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Pili\v{z}ota, Vlasta and Nedi\'{c} Tiban, Nela and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav}, year = {2003}, pages = {95-104}, keywords = {rheological properties, whey protein concentrate, hydrocolloids}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {48}, number = {53}, issn = {0033-8583}, title = {Rheology of whey protein concentrate solutions as a function of addition of hydrocolloids and temperature}, keyword = {rheological properties, whey protein concentrate, hydrocolloids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font