Pregled bibliografske jedinice broj: 153993
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 48 (2003), 53; 95-104 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 153993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i hidrokoloida na reološka svojstva koncentrata proteina sirutke
(Rheology of whey protein concentrate solutions as a function of addition of hydrocolloids and temperature)
Autori
Šubarić, Drago ; Kovačević, Dragan ; Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Miličević, Borislav
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 48
(2003), 53;
95-104
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
reološka svojstva; koncentrat proteina sirutke; hidrokoloidi
(rheological properties; whey protein concentrate; hydrocolloids)
Sažetak
U radu su istraživana reološka svojstva otopina koncentrata proteina sirutke (WPC-60% proteina) kao i utjecaj hidrokoloida (karagen, karboksimetilceluloza, brašno sjemenke rogača i guar) na reološka svojstva otopina koncentrata proteina sirutke. Mjerenja su obavljena pomoću rotacijskog viskozimetra u temperaturnom području od -5 do 77 °C. Utjecaj hidrokoloida na reološka svojstva WPC na reološka svojstva praćen je pri slijedećim udjelima suhe tvari: 15, 20, 25, 30, 35 i 40%. Za izračun reoloških parametara (koeficijent konzistencije i indeks tečenja) uspješno je primjenjen Ostwald-Reinerov "stupnjeviti zakon". Utjecaj temperature na viskoznost otopina praćena je pomoću Arrhenuis-ovog modela. Rezultati su pokazali da otopine koncentrata proteina sirutke, masenih udjela od 15 do 30% suhe tvari imaju, pri svim uvjetima pri kojima su provedena mjerenja svojstva pseudoplastičnih tekućina. Otopine s 35% suhe tvari (pri 0 °C) i 40% suhe tvari pri 10 °C i 0 °C imale su tiksotropna svojstva. Maseni udio suhe tvari sirutke, vrsta hidrokoloida i temperatura imali su znakovit utjecaj na konzistenciju otopina WPC, kao i na svojstva tečenja. Od navedenih hidrokoloida najveći utjecaj na reološka svojstva otopina WPC imao je dodatak karagena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Vlasta Piližota
(autor)
Nela Nedić Tiban
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Dragan Kovačević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)