Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 153660

Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve


Piližota, Vlasta; Nedić Tiban, Nela; Šubarić, Drago
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 43-43 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 153660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve
(Effects of some sanitizers and hydrocolloids on shelf life extension of fresh carrot)

Autori
Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 43-43

Skup
11. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mrkva; minimalno procesirano voće i povrće; boja
(carrot; minimally processed fruits and vegetables; colour)

Sažetak
Svrha proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća je osigurati tržište svježim voćem i povrćem, odnosno proizvodima od voća i povrća s produženim vremenom trajanja, koji istovremeno zadržavaju minimalno promjenjenu prehrambenu vrijednost i senzorska svojstva. Budući da se pri pripremi navedenih proizvoda ne primjenjuje toplinska obrada (zbog očuvanja nativnih svojstava), a da bi se dobio proizvod određene trajnosti, potrebno je primjeniti takve postupke i sredstva koji neće dovesti do promjene senzorskih svojstava u odnosu na svojstva sirovine uz istodobno sprječavanje mikrobiološkog kvarenja. Cilj ovog rada je bio istražiti mogućnost primjene sredstava za sanitaciju (u fazi pranja sirovine) i to peroksioctene kiseline (0, 1 % i 0, 2 %) i vodikovog peroksida (3 %) u svrhu sprječavanja mikrobiološkog kvarenja i hidrokoloida (pektina, u koncentraciji od 0.2 %, 0, 5 % i 1 % i karagena, 0, 2 % i 0, 5 %) za sprječavanje promjene boje površine svježe obrađene mrkve. U neobrađenim i obrađenim uzorcima mrkve praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, Lactobacilla i kolonija plijesni i to nulti, četvrti, osmi i dvanaesti dan, uz istodobno mjerenje boje na površini uzoraka pomoću kromametra (CIE L*a*b* sustav). Rezultati istraživanja su pokazali da navedena sredstva za sanitaciju imaju znakovit utjecaj na sprječavanje rasta i razvoja mikroorganizama a time i produženje trajnosti minimalno procesirane mrkve. Tijekom dvanaest dana čuvanja uzoraka pri 4 °C pokazalo se da obrada spomenutim otopinama nije imala značajniji utjecaj jedino na sprječavanje rasta aerobnih mezofilnih bakterija. Istovremeno su upotrebljeni hidrokoloidi imali zaštitno djelovanje na boju mrkve (zabilježena je najmanja promjena boje).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113001

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Nela Nedić Tiban (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta; Nedić Tiban, Nela; Šubarić, Drago
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 43-43 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Piližota, V., Nedić Tiban, N. & Šubarić, D. (2004) Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve. U: Piližota, V. (ur.)Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and Nedi\'{c} Tiban, Nela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {43-43}, keywords = {mrkva, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e, boja}, title = {Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produ\v{z}enje trajnosti svje\v{z}e mrkve}, keyword = {mrkva, minimalno procesirano vo\'{c}e i povr\'{c}e, boja}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta and Nedi\'{c} Tiban, Nela and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, editor = {Pili\v{z}ota, V.}, year = {2004}, pages = {43-43}, keywords = {carrot, minimally processed fruits and vegetables, colour}, title = {Effects of some sanitizers and hydrocolloids on shelf life extension of fresh carrot}, keyword = {carrot, minimally processed fruits and vegetables, colour}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font