Pregled bibliografske jedinice broj: 153660
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 43-43 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 153660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve
(Effects of some sanitizers and hydrocolloids on shelf life extension of fresh carrot)
Autori
Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani
/ Piližota, Vlasta - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004, 43-43
Skup
11. Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.06.2004. - 29.06.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mrkva; minimalno procesirano voće i povrće; boja
(carrot; minimally processed fruits and vegetables; colour)
Sažetak
Svrha proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća je osigurati tržište svježim voćem i povrćem, odnosno proizvodima od voća i povrća s produženim vremenom trajanja, koji istovremeno zadržavaju minimalno promjenjenu prehrambenu vrijednost i senzorska svojstva. Budući da se pri pripremi navedenih proizvoda ne primjenjuje toplinska obrada (zbog očuvanja nativnih svojstava), a da bi se dobio proizvod određene trajnosti, potrebno je primjeniti takve postupke i sredstva koji neće dovesti do promjene senzorskih svojstava u odnosu na svojstva sirovine uz istodobno sprječavanje mikrobiološkog kvarenja. Cilj ovog rada je bio istražiti mogućnost primjene sredstava za sanitaciju (u fazi pranja sirovine) i to peroksioctene kiseline (0, 1 % i 0, 2 %) i vodikovog peroksida (3 %) u svrhu sprječavanja mikrobiološkog kvarenja i hidrokoloida (pektina, u koncentraciji od 0.2 %, 0, 5 % i 1 % i karagena, 0, 2 % i 0, 5 %) za sprječavanje promjene boje površine svježe obrađene mrkve. U neobrađenim i obrađenim uzorcima mrkve praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, Lactobacilla i kolonija plijesni i to nulti, četvrti, osmi i dvanaesti dan, uz istodobno mjerenje boje na površini uzoraka pomoću kromametra (CIE L*a*b* sustav). Rezultati istraživanja su pokazali da navedena sredstva za sanitaciju imaju znakovit utjecaj na sprječavanje rasta i razvoja mikroorganizama a time i produženje trajnosti minimalno procesirane mrkve. Tijekom dvanaest dana čuvanja uzoraka pri 4 °C pokazalo se da obrada spomenutim otopinama nije imala značajniji utjecaj jedino na sprječavanje rasta aerobnih mezofilnih bakterija. Istovremeno su upotrebljeni hidrokoloidi imali zaštitno djelovanje na boju mrkve (zabilježena je najmanja promjena boje).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija