Pregled bibliografske jedinice broj: 153284
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 4; 58-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 153284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje
(Woodcock (Scolopax rusticola L.) from biology to kitchen)
Autori
Konjević, Dean ; Srebočan, Emil
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6
(2004), 4;
58-60
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Šljuka bena; Lov; Tradicija; Specijaliteti
(Woodcock; Hunting; Tradition; Specialties)
Sažetak
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje. Ovime se značajno utječe na pripremu tradicionalnih specijaliteta od ove divljači, od kojih su svakako najcjenjenija crijeva. Osim ovako, šljuke se uz prethodnu pripremu spravljaju i na razne druge načine.
Izvorni jezik
Hrvatski