Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 153284

Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje


Konjević, Dean; Srebočan, Emil
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 4; 58-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 153284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje
(Woodcock (Scolopax rusticola L.) from biology to kitchen)

Autori
Konjević, Dean ; Srebočan, Emil

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 6 (2004), 4; 58-60

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Šljuka bena; Lov; Tradicija; Specijaliteti
(Woodcock; Hunting; Tradition; Specialties)

Sažetak
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) je tradicionalna divljač na području Republike Hrvatske. Tijekom proljetnih i jesenskih seoba šljuke se zadržavaju kraće vrijeme i u našim lovištima. Pri tome traže vlažna tla mlađih šuma graba i hrasta, zbog svog karakterističnog načina ishrane. Zanimljiv i nadasve cijenjen lov na šljuke provodi se kroz dvije osnovne metode, doček na zemlji i buširanje. Novi propisi danas značajno mijenjaju tradicionalni postupak sa ovom divljači po odstrjelu, odnosno nalažu izravnu otpremu lovine u objekte za obradu, pregled i hlađenje. Ovime se značajno utječe na pripremu tradicionalnih specijaliteta od ove divljači, od kojih su svakako najcjenjenija crijeva. Osim ovako, šljuke se uz prethodnu pripremu spravljaju i na razne druge načine.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Emil Srebočan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Konjević, Dean; Srebočan, Emil
Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 4; 58-60 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Konjević, D. & Srebočan, E. (2004) Šljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (4), 58-60.
@article{article, author = {Konjevi\'{c}, Dean and Srebo\v{c}an, Emil}, year = {2004}, pages = {58-60}, keywords = {\v{S}ljuka bena, Lov, Tradicija, Specijaliteti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {\v{S}ljuka bena (Scolopax rusticola L.) od biologije do kuhinje}, keyword = {\v{S}ljuka bena, Lov, Tradicija, Specijaliteti} }
@article{article, author = {Konjevi\'{c}, Dean and Srebo\v{c}an, Emil}, year = {2004}, pages = {58-60}, keywords = {Woodcock, Hunting, Tradition, Specialties}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {6}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Woodcock (Scolopax rusticola L.) from biology to kitchen}, keyword = {Woodcock, Hunting, Tradition, Specialties} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font