Pregled bibliografske jedinice broj: 153114
Osnove dijetoterapije
Osnove dijetoterapije / Adam Perl, Marija (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2004
CROSBI ID: 153114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnove dijetoterapije
(Nutrition in therapy of disease)
Autori
Adam Perl, Marija ; Mandić, Milena, L. ; Perl, Antonija
Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2004
Stranica
109
Ključne riječi
dijetalna prehrana
(nutritional therapy)
Sažetak
Pravilna prehrana utječe na preventivu i otpornost organizma prema raznim bolestima, ublažuje tegobe mnogih bolesti, a isto tako pridonosi zalječenju raznih patoloških stanja kad ona već nastupe. Pravilna i dijetalna prehrana je svakodnevna, jednostavna, fiziološka, uravnotežena prehrana koja ispunjava zahtjeve metabolozma i u čijem se satavu nalazi 15-20% bjelančevina, 25-30% masti te 50-60% ugljikohidrata. Naročito je bitna kod određenih bolesti kao što su: šećerna bolest, bolesti organa za probavu, bolesti srca i krvnih žila, kod adipoznih bolesnika. Osim toga dijetalna prehrana važna je i kod glutenske enteropatije, psorijaze, osteoporoze. Također bitnu ulogu ima i u posebnim životnim dobima kao što su: treća životna dob, žene tijekom laktacije i klimakterija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija